Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bizonytalan a Facebook, hogy mit láttak a hekkerek

2018.10.03. 10:23

A Facebook által múlt héten elszenvedett óriási kibertámadásnak lehetnek további következményei, hiszen számtalan weboldal Facebook-fiókkal lépteti be a felhasználóit, így nyújt hozzáférést a személyre szabott szolgáltatásokhoz. A közösségi portál azt mondja, hogy egyelőre nincs bizonyítéka a külső appok és portálok támadók általi elérésére, ám ez nem is zárja ki ennek a lehetőségét.

Mint azt megírtuk, a támadásban több mint 50 millió facebookozó fiókjához szereztek hozzáférést hekkerek, és az ügyet már az európai adatvédelmi hatóság vizsgálja, mert a törvények büntetés kiszabását is lehetővé teszik. A Facebook javította a támadók által kihasznált sérülékenységet, de a biztonság kedvéért körülbelül 90 millió felhasználót kiléptetett a portálról.

A Facebook bejelentkezési funkcióját olyan népszerű szolgálatások is használják, mint a Tinder, a Spotify vagy az Airbnb. Azok a weboldalak, amelyek a Facebook hivatalos fejlesztői eszközeit (SDK) használják, és amelyek rendszeren ellenőrzik a hozzáférések érvényességét, automatikus védelmet élveznek a Facebook óvintézkedései által, akik viszont másképp használják a Facebook beléptető mechanizmusát, azoknak a közösségi portál készít egy fejlesztői eszközt, hogy manuálisan ellenőrizni tudják a felhasználóikat, és ki tudják léptetni azokat, akiket érinthetett a támadás.

Az eset arra is ráirányítja a figyelmet, hogy nem feltétlenül érdemes mindehová a Facebook segítségével belépni - erről a New York Times hosszú cikket írt, megemlítve, hogy több mint százezer app és szolgáltatás használja a Facebook Logint. A veszély abban rejlik, hogy amennyiben a központi kiszolgáló elesik egy kibertámadásban, akkor a hekkerek valóban minden máshoz is hozzáférést szereznek.

(CNN, Facebook)