Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Először bukkanhattak Naprendszeren kívüli holdra

2018.10.03. 20:55

Csillagászok megtalálhatták az első Naprendszeren kívüli holdat, vagyis exoholdat, számol be a vélt felfedezésről a CNN. A hold a Kepler-1625b gázóriás körül keringhet, mintegy 8000 fényévnyire a Földtől.

Bár a Naprendszerünkben elég gyakoriak a holdak, hiszen több mint 200 kering belőlük, egészen mostanáig nem sikerült a Naprrendszeren kívül is felfedezni hasonló égitestet, még úgy sem, hogy számos exobolygóra bukkantak már a csillagászok. Az ok egyszerű: a bolygókhoz mértek elég kicsik a holdak, és hatalmas távolságból nagyon nehéz észrevenni őket.

Az exoholdak keresésével tíz éve foglalkozó David Kipping szerint reális esély van, hogy tényleg találtak egy exoholdat, a felfedezést tevő tudósok viszont egyelőre nem merik ezt biztosan kijelenteni, és további megfigyeléseket végeznének a Science Advances folyóiratban megjelentetett eredményeik után. A holdat egyébként úgy vették észre, hogy a Kepler-1625b-t figyelve eltéréseket találtak a bolygó fényerejében, emiatt 40 óra megfigyelési időt kaptak a Hubble űrteleszkóppal, amivel négyszer pontosabb adatokat kaptak, mint a Keplerrel.

Ha nem is minden kétséget kizáró, de nagyon ígéretes a felfedezés, a hold ugyanis akkora, mint a mi Naprendszerünkben található Neptunusz, ennek is köszönhetően találtak rá a gázóriás holdra. Maga a bolygó is, ami körül kering, a Jupiter súlyának többszörösét nyomja.  Ahhoz viszont, hogy biztosra menjenek, egy teljes keringési fázist meg kellene figyelniük a Hubble-lel, úgyhogy további megfigyelési időért folyamodtak a felfedezők.