Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felpörög a torrentezés a Netflix miatt

2018.10.03. 08:41

Éveken át tartó hanyatlás után megint felfelé ível a torrentezés, a filmek és sorozatok illegális letöltése - ez derült ki az internethasználati szokásokat elemző Sandvine friss tanulmányából. Ennek az oka meglepő módon éppen a Netflix és a riválisai, a legális online videószolgáltatók ugyanis kizárólagos forgalmazói jogokat szereznek bizonyos tartalmakra, a nézők viszont nem szeretnének minden egyes szolgáltatásra előfizetni.

Ami nem érhető el a saját előfizetésünkkel, azt levadásszuk a torrentoldalakon

A jelentésből ezen kívül kiderül még, hogy a videós tartalmak adják a globális online adatforgalom 58 százalékát, és ezen belül a Netflix önmagában elvisz 15 százalékot. Az is fontos, hogy az adatmozgás fele már titkosított kapcsolaton zajlik.

A Sandvine szerint a fájlcsere a globális letöltések 3 százalékáért és a feltöltések 22 százalékáért felel, és ennek a 97 százaléka bittorrent. Összehasonlításként: 2011-ben még a felfelé irányuló forgalom 52 százaléka volt bittorrent Észak-Amerikában, ami 2015-re 28 százalékra esett vissza. Ez a trend most visszafordul az emelzés szerint, és vannak erősebb régiók: Európában, a Közel-Keleten és Afrikában a bittorrenté a felfelé irányuló adatforgalom 32 százaléka.

Az exkluzív tartalmak nagyban felelőssé tehetők a torrentezésért, hiszen mindegyik nagy streaming szolgáltató - Netflix, HBO, Amazon - saját tartalmakat gyárt, ezekkel egyre több díjat söpörnek be, így érthető, hogy ezekhez a filmek és sorozatok népszerűek. Az vevők tárcájában azonban véges mennyiségű pénz van.

A helyzet csak romlani fog, miután a Disney úgy döntött, hogy kiveszi a filmjeit a riválisok kínálatából, és saját szolgáltatást indít. Az iparági előrejelzések pedig azt mutatják, hogy 2022-re mindegyik tévés cégnek saját streaming szolgáltatása lesz.

(Motherboard)