Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elit hekkerekkel lopatott több száz millió dollárt Kim Dzsongun

2018.10.03. 18:05

Az APT38 névre hallgató elit észak-koreai hekkercsoport áll a nemzetközi bankokat érintő, eddig több száz millió dolláros kárt okozó támadássorozat mögött, közölte a FireEye kiberbiztonsági cég szerdán. A FireEye azt is hozzátette, hogy az APT38 egyértelműen a phenjani rezsimnek dolgozik, írja a Yahoo.

A több hekkercsoportot is tömörítő Lazarus védelme alatt dolgozó észak-koreai hekkerek specializált képességeiknek köszönhetően a világ legnagyobb kiberlopásait hajtották végre az elmúlt időben. A csoport támadásaira jellemző, hogy elég lassan hajtják őket végre, több hónapig, akár több évig készülnek a bank rendszerének feltörésére, ezeknek az akcióknak köszönhetően pedig akár már 1 milliárd dollár kárt is okozhattak, ebből pedig több száz milliót maguknak loptak el, a többit pedig a velük együttműködő hekkercsoportokkal oszthatták meg.

A biztonsági rendszerek tökéletes kiismerése, majd a hekkelés után pusztító malware-eket, vagyis rosszindulatú szoftvereket hagynak maguk után, ezzel elfedve a nyomaikat.

A FireEye jelentése szerint az APT38 2014 óta 11 ország legalább 16 pénzintézetét támadták meg, és semmiféle diplomáciai válaszlépésre nem reagálnak.