Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megtalálták a rejtélyes kilencedik bolygó nyomát

MTUzMzE0NTU2OQ==
2018.10.03. 14:00

Jóval a Plútón túl találtak egy eddig ismeretlen aprócska törpebolygót, amelynek a pályáját egy hatalmas távoli objektum formálhatta, a régóta sejtett titokzatos X bolygó, a Naprendszer kilencedik bolyója. A nyomravezető a tudományos katalógusokban 2015 TG387 számozással ismert, egyébként csak A Goblin néven emlegetett égitest.

A Carnegie kutatói vették észre a távoli objektumot, és a furcsa pályája miatt gondolják, hogy a távoli és láthatatlan X bolygóhoz lehet némi köze. A TG387 most körülbelül 80 csillagászati egységre (AU) van a Naptól, vagyis nyolcvanszor távolabb, mint a Föld. De még a Plútó is közelinek mondható hozzá képest, amely 29,7-49,3 csillagászati egységnél található.

Valójában már 2015 októberében észrevették a TG387-et a japán Subaru 8 méteres távcsövével, amely a hawaii Mauna Kea tetejéről kémleli az eget, ám a csillagászoknak kellett pár év, hogy kiszámítsák a keringési pályáját.

Az objektum körülbelül 300 kilométer átmérőjű, ami alapján törpebolygónak számít, és negyvenezer év alatt halad végig a szélsőségesen elliptikus pályáján. Sohasem kerül 65 csillagászati egységnél közelebb a Naphoz, míg a legtávolabbi pozíciója 2300 egységnyire van. Ennél többet nem tudnak megállapítani róla, mert túl messze van és nagyon apró.

A Goblin pályája alapján szimulációkat készítettek a tudósok, és ez alapján valami nagy dolognak kell ott lennie. A kutást vezető Scott Sheppard szerint 85 százalék a valószínűsége annak, hogy ott van valahol az X bolygó. Ugyanakkor az is legalább pár száz, ha nem ezer csillagászati egység távol van, így még ha akkor is lenne, mint a Neptunusz, a mai távcsövekkel aligha lehetne észrevenni.

(LiveScience)

(Borítókép: Fantáziarajz a bolygóról - grafika:  R. Hurt (IPAC)/Caltech)