Műszerek landoltak az aszteroidán

2018.10.03. 14:48

Újabb robotot dobott le a japán Hajabusza-2 űrszonda a Rjugu aszteroidára, hogy kiderítse a Neprendszer múltját. A francia-német MASCOT biztonságosan landolt, és már felvette a kapcsolatot a földi irányítóközponttal. Az eszköz sokféle adatot begyűjt majd az égitestről, amely 300 millió kilométerre van tőlünk.

A mindössze 10 kilogrammos dobozban van mikroszkóp, hőmérő, szenzorok a mágneses mező erejének megméréséhez, ős különböző hullámhosszakon tud fotókat készíteni. A MASCOT nem valami mozgékony, csupán egyszer fog elrugaszkodni az aszteroida felszínétől, egyébként az oldalaira tud dőlni, ha nagyon muszáj. Erre viszont nem lesz sok ideje.

az aksija csak 16 órán át működik

Mielőtt lemerülne, még vissza is kell küldenie az eredményeket a Hajabusza 2-re. Az űrszonda küldetése viszont ezzel nem ér véget: valamikor októberben még bele fog lőni egyet az aszteroida felszínébe, hogy egy kis krátert hozzon létre, és kőzetmintákat tudjon begyűjteni, amiket majd hazahoz további vizsgálatok céljából.

A szeptember közepén landolt két aprócska rover, a MINERVA-II robotok fognak többet ugrándozni a Rjugu felszínén, és miközben ezt teszik, az alacsony gravitáció miatt akár 15 percen át is a magasban maradhatnak, és alaposan megfigyelhetik az aszteroida külső jellemzőit.

A hűtőszekrény méretű Hajabusza 2 négy évvel ezelőtt indult útnak, és 2020-ban ér vissza a Földre.  • Hírek
  • Hírek