Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Negyven éve nem látott ilyen cenzúrát az MTA-nál egy fizikus

2018.10.04. 12:54

Mint azt korábban megírtuk, az egy hónap múlva kezdődő Magyar Tudomány Ünnepe rendezvényen levettek a programról a Magyar Tudományos Akadémia által kényesnek tartott két előadást. Ez a cenzúra pedig arra ösztönözte Kertész János Széchenyi-díjas fizikust, hogy lemondja a tervezett előadását – írta meg a Hvg.hu.

A hírportálon megjelent interjúban Kertész János azt mondja, az elmúlt harminc-negyven évben nem tapasztalt hasonló öncenzúrát az Akadémiánál, bár azt hozzátette, a rendszerváltás előtt még javaslatként sem kerültek volna elő politikailag kényes témák. A Facebookon nyilvánosan közzétett levelében Kertész azt írja: az MTA intézkedése botrányos, a magyar történelem sötét korszakait idézi.

Kertész János azzal magyarázta a visszalépését, hogy a hálózatelméletről szóló előadásában „a korrupció problémájának hálózattudományi megközelítéséről” is beszélt volna, amelynek szintén vannak politikai vonatkozásai, és nem kíván olyan rendezvényen szerepelni, amelyet cenzúráznak.

Kertész János fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja 2014. szeptember 11-én.
Kertész János fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja 2014. szeptember 11-én.
Fotó: Czimbal Gyula / MTI

A tudós a Hvg.hu-nak adott interjúban hangsúlyozza: nem valamiféle mozgalmat szeretne elindítani, csupán szolidaritást vállalt a letiltott kollégáival.

Nincs másik valóság, nincs másik Index.
Támogasd a fennmaradásunkat!

https://index.hu/tamogatas