Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Negyven éve nem látott ilyen cenzúrát az MTA-nál egy fizikus

2018.10.04. 12:54

Mint azt korábban megírtuk, az egy hónap múlva kezdődő Magyar Tudomány Ünnepe rendezvényen levettek a programról a Magyar Tudományos Akadémia által kényesnek tartott két előadást. Ez a cenzúra pedig arra ösztönözte Kertész János Széchenyi-díjas fizikust, hogy lemondja a tervezett előadását – írta meg a Hvg.hu.

A hírportálon megjelent interjúban Kertész János azt mondja, az elmúlt harminc-negyven évben nem tapasztalt hasonló öncenzúrát az Akadémiánál, bár azt hozzátette, a rendszerváltás előtt még javaslatként sem kerültek volna elő politikailag kényes témák. A Facebookon nyilvánosan közzétett levelében Kertész azt írja: az MTA intézkedése botrányos, a magyar történelem sötét korszakait idézi.

Kertész János azzal magyarázta a visszalépését, hogy a hálózatelméletről szóló előadásában „a korrupció problémájának hálózattudományi megközelítéséről” is beszélt volna, amelynek szintén vannak politikai vonatkozásai, és nem kíván olyan rendezvényen szerepelni, amelyet cenzúráznak.

Kertész János fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja 2014. szeptember 11-én.
Kertész János fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja 2014. szeptember 11-én.
Fotó: Czimbal Gyula / MTI

A tudós a Hvg.hu-nak adott interjúban hangsúlyozza: nem valamiféle mozgalmat szeretne elindítani, csupán szolidaritást vállalt a letiltott kollégáival.