Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Negyven éve nem látott ilyen cenzúrát az MTA-nál egy fizikus

2018.10.04. 12:54

Mint azt korábban megírtuk, az egy hónap múlva kezdődő Magyar Tudomány Ünnepe rendezvényen levettek a programról a Magyar Tudományos Akadémia által kényesnek tartott két előadást. Ez a cenzúra pedig arra ösztönözte Kertész János Széchenyi-díjas fizikust, hogy lemondja a tervezett előadását – írta meg a Hvg.hu.

A hírportálon megjelent interjúban Kertész János azt mondja, az elmúlt harminc-negyven évben nem tapasztalt hasonló öncenzúrát az Akadémiánál, bár azt hozzátette, a rendszerváltás előtt még javaslatként sem kerültek volna elő politikailag kényes témák. A Facebookon nyilvánosan közzétett levelében Kertész azt írja: az MTA intézkedése botrányos, a magyar történelem sötét korszakait idézi.

Kertész János azzal magyarázta a visszalépését, hogy a hálózatelméletről szóló előadásában „a korrupció problémájának hálózattudományi megközelítéséről” is beszélt volna, amelynek szintén vannak politikai vonatkozásai, és nem kíván olyan rendezvényen szerepelni, amelyet cenzúráznak.

Kertész János fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja 2014. szeptember 11-én.
Kertész János fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja 2014. szeptember 11-én.
Fotó: Czimbal Gyula / MTI

A tudós a Hvg.hu-nak adott interjúban hangsúlyozza: nem valamiféle mozgalmat szeretne elindítani, csupán szolidaritást vállalt a letiltott kollégáival.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?