Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Holdkompot tervezett a Lockheed Martin

2018.10.04. 10:38

Joggal nevezhetjük brutálisnak a Lockheed Martin által megtervezett holdraszálló kompot, amellyel a jövőbeli Holdhoz közeli űrállomásról rendszeresen leszállhat majd az égitestre négy űrhajós. Az Apollo-programban használt leszállóegység csupán 4,3 tonnát nyomott, ezzel szemben a Lockheed űrhajója üresen lenne 22 tonnás, teli tankolva viszont a 62 tonnát nyomhat.

A leszállóegység a NASA által tervezett Lunar Orbital Platform Getaway, a Hold közelében tartózkodó űrállomás fontos részét képezné. Ennek a megépítését várhatóan 2022-ben kezdi el az amerikai űrhivatal, úgyhogy a Lockheednek még van némi ideje finomítani az űrhajó részletes tervein.

Az újabb holdraszállásban nagy szerepet kapó Orion űrkapszula és a Space Launch System (SLS) óriásrakéta a NASA tervei szerint csak 2023-ban szállnak fel emberi személyzettel.

Most az a cél, hogy a leszállóegység négy űrhajóssal és egy tonnányi rakománnyal le tudjon szállni a Holdra, ott körülbelül két hetet tudjon eltölteni, és utána újratankolás nélkül vissza tudjanak repülni az állomásra. A küldetések közt természetesen kell majd tankolni, amit elvileg Földről indított küldetések nélkül is megoldanak, az üzemanyagot ugyanis a Holdról vagy aszteroidákról begyűjtött vízből tervezik kinyerni.

A Lockheed nagyban épít az Orion űrkapszulában felhasznált megoldásokra, amelyet a holdraszálláson kívül a mély űr meghódítására, a Mars elérésére is felhasználnak majd.

(Space.com)