Orbán
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Holdkompot tervezett a Lockheed Martin

2018.10.04. 10:38

Joggal nevezhetjük brutálisnak a Lockheed Martin által megtervezett holdraszálló kompot, amellyel a jövőbeli Holdhoz közeli űrállomásról rendszeresen leszállhat majd az égitestre négy űrhajós. Az Apollo-programban használt leszállóegység csupán 4,3 tonnát nyomott, ezzel szemben a Lockheed űrhajója üresen lenne 22 tonnás, teli tankolva viszont a 62 tonnát nyomhat.

A leszállóegység a NASA által tervezett Lunar Orbital Platform Getaway, a Hold közelében tartózkodó űrállomás fontos részét képezné. Ennek a megépítését várhatóan 2022-ben kezdi el az amerikai űrhivatal, úgyhogy a Lockheednek még van némi ideje finomítani az űrhajó részletes tervein.

Az újabb holdraszállásban nagy szerepet kapó Orion űrkapszula és a Space Launch System (SLS) óriásrakéta a NASA tervei szerint csak 2023-ban szállnak fel emberi személyzettel.

Most az a cél, hogy a leszállóegység négy űrhajóssal és egy tonnányi rakománnyal le tudjon szállni a Holdra, ott körülbelül két hetet tudjon eltölteni, és utána újratankolás nélkül vissza tudjanak repülni az állomásra. A küldetések közt természetesen kell majd tankolni, amit elvileg Földről indított küldetések nélkül is megoldanak, az üzemanyagot ugyanis a Holdról vagy aszteroidákról begyűjtött vízből tervezik kinyerni.

A Lockheed nagyban épít az Orion űrkapszulában felhasznált megoldásokra, amelyet a holdraszálláson kívül a mély űr meghódítására, a Mars elérésére is felhasználnak majd.

(Space.com)