Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lovász László visszautasítja a cenzúra vádját

2018.10.04. 16:18

Az Magyar Tudományos Akadémia a saját elnökével, Lovász Lászlóval interjúzott, hogy tisztázzák a Magyar Tudomány Ünnepére jelentkező két társadalomtudományi program helyezetét. A rövid beszélgetésből kiderült, hogy az Akadémia főtitkárhelyettese, Barnabás Beáta által korábban visszautasított két előadást mégis megtarthatják az előadók.

  • Nők és a férfiak szerepe és sikeressége a számítástechnikában nagy adatok alapján
  • A közösségi média jogi oldala

Ez a két előadás került le a rendezvény programjáról, az első „a társadalmi nemek tematika egyéb vonatkozásai”, a második „annak politikai vonatkozásai” miatt.

Lovász László szerint alaptalan a sajtóban megjelent vád, hogy az Akadémia a kutatás helyett politizál, és azt mondta,

az Akadémia nem cenzúráz, különösen nem tilt, a két rendezvény nem marad el, mindkettőt megtartják a Társadalomtudományi Kutatóközpontban.

Hozzátette, hogy szinte minden társadalomtudományi téma érintkezik a politikával, és arra, hogy hol van a szakpolitika és a politika határa, nincs objektív mérce. Az MTA vezetője sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Barnabás Beáta döntésének megvitatására nem kerülhetett sor, „mert valaki az érdekeltek közül a főtitkárhelyettes értesítését megkapva, azt néhány órán belül nyilvánosságra hozta ahelyett, hogy megpróbálta volna őt meggyőzni, vagy fellebbezett volna hozzám.”

Nincs másik valóság, nincs másik Index.
Támogasd a fennmaradásunkat!

https://index.hu/tamogatas