Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Veszélyben több ezer magyar TP-Link router

2018.10.04. 11:53

Hazánkban is több ezer háztartás és vállalkozást érint a TP-Link routereiben felfedezett hiba, amely lehetővé teszi támadóknak, hogy átvegyék a router, illetve azon keresztül a védendő belső hálózat irányítását - írja a Kiberblogon a Secure Networx szakértői.

A sérülékenységet a gyártó WR841N típusú eszközében mutatták ki, amit világszerte legalább 160 ezren, Magyarországon közel 1700-an használnak.

Hogy a támadók behatoljanak a routerbe, az nem a felhasználón múlik, mert az alapbeállításban vannak sérülékenységet okozó hibák, a hálózati eszköz hitelesítési rendszerét a gyártó konfigurálta rosszul.

A Kiberblog bemutatott egy rendívül egyszerű támadási módszert, egy parancsot, amit a HTML-kapcsolat fejlécébe helyezve lehet kiadni (egy "Referer: http://192.168.0.1/mainFrame.htm" elemmel), és a router ennek köszönhetően azt hiszi, hogy saját maga adta ki az utasítást, és az adott parancs a routeren belülről érkezett.

Egy másik hiba pedig fertőzött weboldalon át is képes megtámadni a routert, és ezzel akár a hálózati eszköz adminisztrátori jelszavát is meg lehet változtatni.