Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bekapcsolták a Curiosity tartalék agyát

pia22486-16
2018.10.05. 12:45

Hibát észleltek a NASA szakértői a Curiosity viselkedésében, ezért átkapcsolták a marsjárót a tartalék számítógépére. Az átállásra pár nappal ezelőtt került sor, és azért döntöttek így, mert az űrjármű szeptember 15. óta nem küldte el sem a tudományos mérési adatokat, sem pedig a napi bejegyzéseit, márpedig az utóbbi nélkül nem tudják kitalálni, hogy mivel van gond, és hogyan lehetne megjavítani.

Szerencsére a NASA redundáns rendszereket küld a távoli űrbe, amikor csak lehetséges, és ennek hála két számítógép került a Curiosity fedélzetére is: az egyiket Side A-nak, a másikat Side B-nek nevezik, mint a magnókazetták két oldalát.

Eredetileg a Side A működött a Curiosity űrszondán, amikor leszállt a Marsra 2012-ben, ám nem sokkal később, 2013-ban már átváltottak a másik oldalra, amikor egy hiba miatt majdnem egy hónapig offline volt a személyautó méretű gépezet. Ez akkora hiba volt, hogy majdnem véget ért miatta a küldetés, amit a NASA mérnökei csak évekkel később ismertek be.

Közben megjavították az A oldalt, és most ezt kapcsolták be, amíg megvizsgálják a B oldal memóriahibáit. Hosszabb távon a csapat szeretne majd visszaállni a B oldalra, mert annak nagyobb a memóriája.

(Space.com)

Borítókép: NASA/JPL-Caltech