Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyorsan hat a depresszióra a bevett ketamin

2018.10.05. 15:05

Izraeli kutatók szerint az érzéstelenítésre használt ketamin szájon át bevéve gyorsan, hatékonyan és biztonságosan csökkenti a depressziós tüneteket. A depresszió gyors enyhítése új és fejlődő területe a betegség kezelésének, mivel a jelenlegi eljárásokkal legalább három hétig tart a jelentős javulás elérése.

Az elmúlt években felmerült, hogy a ketamin infúzióban történő adagolása segíthet a depressziós tünetek gyors csökkentésében, az izraeli kutatók viszont a a szer szájon át történő alkalmazását vizsgálták, mert ez a módszer lehetővé tenné a páciens otthoni vagy helyi klinikákon való kezelését.

A tanulmány megállapította:

a ketamin órákon belül enyhítette a depresszió tüneteit, és a hatása a kutatás végéig kitartott.

A ketamint szájon át bevevő betegek 27 százaléka tapasztalta a depressziós szimptómák eltűnését, míg a kontrollcsoportban senkinek az állapota nem javult.

A kezelés biztonságával kapcsolatban a kutatók hangsúlyozták, hogy csupán enyhe mellékhatások jelentkeztek: fáradtság, émelygés és szédülés, és ezek is elmúltak egy órán belül. A ketamin jelentős fájdalomcsillapító hatással bíró általános érzéstelenítőszer, gyakran alkalmazzák súlyos sérülteknél és gyerekeknél. Hallucinogén drogként is ismert szer, amelynek a hatása pár óra alatt elmúlik.

(MTI)