Áll a Hubble

Hubble telescope 2009
2018.10.09. 12:43

Pénteken biztonsági üzemmódba (safe mode) kapcsolt a Hubble űrteleszkóp. A NASA jelentése szerint az űrtávcső egyik giroszkópja meghibásodott, így nem lehet hosszú ideig célra tartani vele. Az incindenst leszámítva a Hubble-re telepített berendezések üzemképesek, a szakértők dolgoznak a hiba elhárításán.

A Hubble azután kapcsolt biztonsági üzemmódba, hogy a három giroszkóp egyike meghibásodott, és nem sikerült stabilizálni a teleszkópot. Ilyenkor a távcső egy alapkonfigurációra vált, amíg a földi irányítás nem javítja a hibát, és vissza nem állítják a normál üzemmódot. A NASA Goddard Űrközpontja és az Űrteleszkópok Tudományos Intézete elemzésekkel és tesztekkel próbálja megállapítani, hogy működőképessé tehető-e a hibás giroszkóp.

A több fázisban épített Hubble-t hat új giroszkóppal szerelték föl a 2009-es Servicing Mission 4 során. A maximális hatékonyság érdekében a Hubble általában három giroszkópot használ a felvételek készítéséhez, de tudományos megfigyeléseket eggyel is végezhet.

A hibás alkatrész működése miatt a NASA már korábban is sejtette, hogy a giroszkóp a végét járja, és legfeljebb egy évig maradhat üzemképest. A meghibásodás tehát nem érte váratlanul őket, főleg azok után, hogy ebből a giroszkóptípusból kettő már meghibásodott. A három működő alkatrész fejlettebb technológiára épül, így a szakértők hosszabb élettartamot várnak tőlük.

A Hubble-lel végzett műveleteket átmenetileg felfüggesztették. Ha a sérült giroszkóp továbbra is használhatatlannak bizonyul, a Hubble-t az előre tervezett csökkentett giroszkópos módba (reduced-gyro) kapcsolják, ami csak egy giroszkópot használ. Bár az égbolt megfigyelésére a Hubble így kevésbé lesz alkalmas, a többi képességére ez kevés hatással lesz.

(NASA)

(Borítókép: A Hubble űrteleszkóp 2009-ben - forrás: NASA)  • Tippek
  • Bankszámla