Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Áll a Hubble

Hubble telescope 2009
2018.10.09. 12:43

Pénteken biztonsági üzemmódba (safe mode) kapcsolt a Hubble űrteleszkóp. A NASA jelentése szerint az űrtávcső egyik giroszkópja meghibásodott, így nem lehet hosszú ideig célra tartani vele. Az incindenst leszámítva a Hubble-re telepített berendezések üzemképesek, a szakértők dolgoznak a hiba elhárításán.

A Hubble azután kapcsolt biztonsági üzemmódba, hogy a három giroszkóp egyike meghibásodott, és nem sikerült stabilizálni a teleszkópot. Ilyenkor a távcső egy alapkonfigurációra vált, amíg a földi irányítás nem javítja a hibát, és vissza nem állítják a normál üzemmódot. A NASA Goddard Űrközpontja és az Űrteleszkópok Tudományos Intézete elemzésekkel és tesztekkel próbálja megállapítani, hogy működőképessé tehető-e a hibás giroszkóp.

A több fázisban épített Hubble-t hat új giroszkóppal szerelték föl a 2009-es Servicing Mission 4 során. A maximális hatékonyság érdekében a Hubble általában három giroszkópot használ a felvételek készítéséhez, de tudományos megfigyeléseket eggyel is végezhet.

A hibás alkatrész működése miatt a NASA már korábban is sejtette, hogy a giroszkóp a végét járja, és legfeljebb egy évig maradhat üzemképest. A meghibásodás tehát nem érte váratlanul őket, főleg azok után, hogy ebből a giroszkóptípusból kettő már meghibásodott. A három működő alkatrész fejlettebb technológiára épül, így a szakértők hosszabb élettartamot várnak tőlük.

A Hubble-lel végzett műveleteket átmenetileg felfüggesztették. Ha a sérült giroszkóp továbbra is használhatatlannak bizonyul, a Hubble-t az előre tervezett csökkentett giroszkópos módba (reduced-gyro) kapcsolják, ami csak egy giroszkópot használ. Bár az égbolt megfigyelésére a Hubble így kevésbé lesz alkalmas, a többi képességére ez kevés hatással lesz.

(NASA)

(Borítókép: A Hubble űrteleszkóp 2009-ben - forrás: NASA)