Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Áramtolvaj bitcoinbányászt tartóztattak le Kínában

2018.10.09. 13:48

Egy helyi lap beszámolója szerint a kínai hatóságok szeptemberben letartóztattak egy Hszü Hszinghua nevű férfit, akiről feltételezték, hogy áramot lopott a vasúttársaságtól. A tegnap közzétett határozat szerint a férfit végül elítélték: mint kiderült, azért lopott áramot, hogy ezzel biztosítsa a bitcoinbányászathoz szükséges energiát.

A férfi tavaly ősz óta több mint négymillió forint értékű áramot lopott. Az akciójára néhány hónap múlva fény derült a kontrollvizsgálatok során. Az ítéletben a tolvajt a kár szinte teljes megtérítésére kötelezték, valamint három és fél év börtönbüntetést kapott, és elkobozták a bányászathoz használt eszközeit is.

Hszinghua akkor kezdhette meg az akciót, amikor tavaly év végén a bitcoinárfolyam az egekbe szökött. A nyomozás kiderítette, hogy a férfi körülbelül húszezer dollárnyi, azaz bő öt és félmillió forintnyi bitcoint bányászott lopott energiával. Az erről szóló jelentések viszont ellentmondanak egymásnak, mivel a férfi állítólag 50 számítógépet és három nagy hűtőventilátort használt az akcióhoz, miközben a nyeresége alig négyszázezer forintnyi jüan volt. Ezt a bitcoinárfolyam hektikussága is okozhatja, ami néha felszökik, de pár hét alatt hatalmasat zuhanhat.

A kriptovaluta-bányászat világszerte szúrja a hatóságok szemét a pénzügyi kontroll hiánya miatt. A mostani akció újabb ok lehet arra, hogy tovább szigorítsanak a szabályokon.

(IT Café | The Paper)