Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Heteken belül indulhat a Virgin Galactic első űrkirándulása

2018.10.09. 14:20

Sir Richard Branson, a Virgin Galactic alapító-vezérigazgatója szerint a vállalat hetekre van attól, hogy megindítsa az első űrutazását.

Hetekbe, és nem hónapokba kerülhet, hogy feljussunk végre. És akkor hónapokat lehet fent tölteni, nem éveket. [...] Nem sokkal ezután kezdődhetnek az emberi űrutazások is, szóval nagyon, nagyon izgalmas hónapok elé nézünk.

mondta Branson a CNBC hírportálnak.

Branson a SpaceX-alapító Elon Muskkal és az Amazon-vezér Jeff Bezosszal verseng azon, hogy melyikük tud először fizető űrturistát juttatni a világűrbe. 2004-ben, a Virgin Galactic alapításakor a 2009-es céldátumot tűzték ki, de a késlekedések és egy halálos baleset miatt ez későbbre, 2014-re csúszott. Idén sikeres szuperszonikus tesztrepülést végeztek a SpaceShipTwo űrhajóval.

A 67 éves Branson idén áprilisra tervezte az első űrutazást, de ezt el kellett halasztani. Az űrhajóskiképzésen, fitneszedzésen és centrifugális teszteken is átesett Branson most azt reméli, hogy hónapokon belül sor kerülhet a szűzrepülésére.

Branson szerint a kereskedelmi űrhajózásra és az űrturizmusra hatalmas igény van.

Ha egy szobában van tíz ember, közülük nyolc biztos azt mondaná, hogy szívesen eljutna az űrbe, ha megengedhetné magának. Ránk vár a feladat, hogy annyi űrhajót gyártsunk, hogy tarthassuk a lépést a kereslettel.

A Virgin Galactic űrjárataira 250 000 dollárért lehet jegyet váltani - ez mai áron nagyjából 71 millió forint. Nem valószínű, hogy ez a közeljövőben jelentősen csökkenne, de Branson szerint a következő évtizedben az árak 40-50 ezer dollár körül normalizálódhatnak.

(BBC News | CNBC)