Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Alig zárt be a Google+, máris beperelték

2018.10.10. 15:40

Két napja jelentette be a Google, hogy leállítja az annak idején Facebook-verőnek indult, de aztán csúnyán a földbe állt közösségi oldalát, a Google+-t (pontosabban a nagyközönségnek szánt változatot lövik le és vállalati kommunikációs szerszámot faragnak a maradékból). A bejelentésben utaltak arra is, hogy egy közelebbről meg nem határozott adatvédelmi hiba tette be végképp a kaput a gyakorlatilag szellemvárosként üzemelő, kihalt közösségi hálózatnak.

Azóta kiderült, hogy ez egy elég komoly balhé volt: a sérülékenység majdnem három évig élt, és ezalatt közel félmillió felhasználó személyes adatai kerülhettek illetéktelen kezekbe. És ami még rosszabb: miután a Google idén márciusban tudomást szerzett a hibáról, befoltozta ugyan a biztonsági rést, az érintett több százezer felhasználót azonban nem figyelmeztették.

Két kaliforniai felhasználó most csoportos pert kezdeményez a cég ellen a San Francisco-i bíróságon. Ez olyan jogi folyamat, amiben egy cég által megkárosított nagyobb csoport a sértett, bár csak néhányuk vesz részt aktívan az ügyben - viszont ha a bíróság kártérítést ítél meg, az minden érintettnek jár. Ilyen esetekben előfordultak már több milliárd dolláros kártérítések is.