Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hatalmas tenger alatti vulkánokat fedeztek fel Ausztrália partjainál

2018.10.10. 13:11

Eddig ismeretlen vulkanikus hegyvonulatot fedezett fel az ausztrál CSIRO tudományos intézet kutatóhajója a Csendes-óceán mélyén, 400 kilométerre az ausztrál partoktól. A hegylánc legmagasabb csúcsai nagyjából 3000 méterre magasodnak a tengerfenék fölé, de mivel még így is jó 2000 méterrel a vízfelszín alatt maradnak, egészen eddig rejtve maradtak. Hogy ekkora földrajzi képződményeket a szárazföldhöz relatíve közel észre sem vettünk eddig, jól mutatja, mennyire gyér a tengerek feltérképezése.

A hegyekről most a kutatók elég jó felvételeket készítettek nagy felbontású szonárokkal; meredek hegycsúcsok és széles fennsíkok váltogatják egymást a mélyben. A hegyek megváltoztatják a tengeráramlatokat is, és egyedi környezetet hoztak létre az élővilág számára. A kutatók feltűnően sűrű és változatos állatvilágot figyeltek meg a környéken, bálnákkal, tengeri emlősökkel és madarakkal, planktonban különösen gazdag területekkel.

A kutatók szerint a hegyek 30 millió évvel ezelőtt jöhettek létre, amikor az addig összenőtt Ausztrália és az Antarktisz kettészakadt, és a kettő között ott maradt Tasmánia szigete, illetve a Déli-óceán.

A kutatók a tenger alatti hegységből vett talajmintákat elemzik, és azt remélik, hogy azok sok mindent elárulnak majd a tengeráramlatok működéséről, illetve a klímaváltozással kapcsolatban is fontos információkkal szolgálhatnak.