Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Mindenki fedezékbe, már itt az El Nino a kanyarban!

000 MZ9S3
2018.10.10. 14:16

70 százalék az esély rá, hogy beindul az El Nino globális légköri jelenség a bolygó déli féltekéjén, figyelmeztetett az MTI az ausztrál meteorológiai szolgálatra hivatkozva.

A Csendes-óceán Egyenlítőhöz közeli területeinek erős felmelegedésével járó éghajlati jelenség a világ számos területén erőteljesen befolyásolja az időjárást, szerepet játszva a heves esőzések, áradások és aszályok kialakulásában, valamint hatással van a globális átlaghőmérsékletre is.

Az El Nino gyakran közrejátszik a világ déli és keleti szárazföldi területeit - Ausztráliát, Indonéziát, a Fülöp-szigeteket, Malajziát és a Csendes-óceán középső részén fekvő szigeteket - sújtó forróság és szárazság kialakulásában, emellett enyhébb teleket eredményez Északnyugat-Kanadában és Alaszkában.

Az ausztrál meteorológiai szolgálat kedden kiadott jelentése szerint a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeiben és a térség légkörében megfigyelhető változások az El Nino korai szakaszának beköszöntét jelezhetik. A déli félteke tavaszi hónapjaiban megfigyelhető ilyen események általában a szokásosnál kevesebb esőzést jelentenek Ausztrália keleti és északi részén, valamint az átlagosnál magasabb hőmérsékletet a délkeleti területeken.

Az El Nino hatására a Csendes-óceán keleti részén melegebb, az Ausztráliához közeli területeken pedig hidegebb vizek koncentrálódnak. Mindez általában kevesebb csapadékot eredményez az ausztrál kontinens felett. Petteri Taalas, az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének főtitkára korábban elmondta, a klímaváltozás megváltoztatja az El Nino és ellentéte, a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek lehűlését okozó La Nina dinamikáját és hatását. A 2018-as év egy gyenge La Ninával indult, amelynek hűtő hatása nem volt elegendő a globális melegedés visszaszorításához.

(Borítókép: Az El Nino éghajlatváltozás hatására a saras folyók kiléptek a mederükből, elvágva ezzel a perui partvidéken élő közösségeket egymástól. Peru, 2017. március 25. Fotó: Ernesto Benavides / AFP)