Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mindenki fedezékbe, már itt az El Nino a kanyarban!

000 MZ9S3
2018.10.10. 14:16

70 százalék az esély rá, hogy beindul az El Nino globális légköri jelenség a bolygó déli féltekéjén, figyelmeztetett az MTI az ausztrál meteorológiai szolgálatra hivatkozva.

A Csendes-óceán Egyenlítőhöz közeli területeinek erős felmelegedésével járó éghajlati jelenség a világ számos területén erőteljesen befolyásolja az időjárást, szerepet játszva a heves esőzések, áradások és aszályok kialakulásában, valamint hatással van a globális átlaghőmérsékletre is.

Az El Nino gyakran közrejátszik a világ déli és keleti szárazföldi területeit - Ausztráliát, Indonéziát, a Fülöp-szigeteket, Malajziát és a Csendes-óceán középső részén fekvő szigeteket - sújtó forróság és szárazság kialakulásában, emellett enyhébb teleket eredményez Északnyugat-Kanadában és Alaszkában.

Az ausztrál meteorológiai szolgálat kedden kiadott jelentése szerint a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeiben és a térség légkörében megfigyelhető változások az El Nino korai szakaszának beköszöntét jelezhetik. A déli félteke tavaszi hónapjaiban megfigyelhető ilyen események általában a szokásosnál kevesebb esőzést jelentenek Ausztrália keleti és északi részén, valamint az átlagosnál magasabb hőmérsékletet a délkeleti területeken.

Az El Nino hatására a Csendes-óceán keleti részén melegebb, az Ausztráliához közeli területeken pedig hidegebb vizek koncentrálódnak. Mindez általában kevesebb csapadékot eredményez az ausztrál kontinens felett. Petteri Taalas, az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének főtitkára korábban elmondta, a klímaváltozás megváltoztatja az El Nino és ellentéte, a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek lehűlését okozó La Nina dinamikáját és hatását. A 2018-as év egy gyenge La Ninával indult, amelynek hűtő hatása nem volt elegendő a globális melegedés visszaszorításához.

(Borítókép: Az El Nino éghajlatváltozás hatására a saras folyók kiléptek a mederükből, elvágva ezzel a perui partvidéken élő közösségeket egymástól. Peru, 2017. március 25. Fotó: Ernesto Benavides / AFP)