Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

2026-ra Magyarországról kipusztulhat az ürge

2018.10.10. 05:49

 Magyarországról 2026-ra kipusztulhatnak az ürgék.

- kongatja meg a vészharangot a szerdai Népszava. A 2015-ben Magyrországon az "Év Emlősé"-nek választott rágcsáló Európa-szerte bennszülött fajnak számít, de Németországból és Horvátországból már teljesen eltűnt.

A lap cikke szerint Magyarországon az ürgekolóniák száma az elmúlt 52 évben több mint 71 százalékkal csökkent (annak ellenére, hogy már régóta nem szokás az ürgét megenni). Az ürgék pusztulásának okát a kutatók arra vezetik vissza, hogy a legeltetés visszaszorulása miatt sorra vesztik el természetes élőhelyeiket.

DEBRE20150327003
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

2017-re egy másik őshonos faj, a földikutya került a kihalás szélére, a földikutya-populáció a határkerítés építése miatt került végveszélybe. 2017 áprilisában a Földművelésügyi Minisztérium védetté nyilvánította  a földikutya élőhelyét.