Meglepő eredmény született egy az elhízás okát vizsgáló kutatásban

GettyImages-539714513
2018.10.11. 18:50

Az idegsejtekben rejtőzhet a túlsúly oka, nem pedig a jóllakottságért felelős leptin nevű hormon szállításának zavarában – írja az MTI egy friss német kutatás eredményeire hivatkozva.

A müncheni Helmholtz Központ tudósai egy új, háromdimenziós eljárás segítségével állapították meg, hogy az eddig vélttel ellentétben nem a leptin szállításában bekövetkező zavar áll az elhízás hátterében. A szakértők eredményeiket az International Journal of Obesity című szaklapban mutatták be.

Az eljárás lehetővé tette a kutatók számára, hogy egy egerekkel végzett kísérletben láthatóvá tegyék és végigkövethessék az agyban a hormon útját. Az eredmény szerint a telítettség érzéséért felelős leptin vékony és elhízott egereknél is elegendő mennyiségben jutott az agyba. A táplálkozási viselkedés oka ezért a kutatók szerint az idegsejtekben keresendő.

A zsírszövet által termelt leptin a telítettség érzésében játszik fontos szerepet. Ha valaki egyszerűen nem érez telítettséget, holott sokat evett, leptinrezisztencia állhat a háttérben. "Az érintettek állandóan éhséget éreznek, mintha zsírraktáraik nem lennének már régen tele" - olvasható a szakértők közleményében. "Eddig abból indultunk ki, hogy a hormonrezisztencia oka a szállítási folyamat hibájában rejlik" - mondta Luke Harrison, az eddigi feltételezést megdöntő tanulmány fő szerzője.

"A leptinrezisztencia okát körül tudjuk határolni és kutatásainkat az idegsejteken belüli molekuláris mechanizmusokra összpontosítani. Ha a telítettség során lejátszódó minden folyamatot meg tudjuk fejteni, akkor új, túlsúly elleni terápiákat tudunk kifejleszteni és célzott módszerekkel tudjuk támogatni az elhízott embereket a fogyásban" - mondta el Paul Pfluger, a központ diabétesszel és elhízással foglalkozó intézetének munkatársa.

(Borítókép: Fairfax Media via Getty Images)  • Hírek
  • Személyi kölcsön