Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Követ tömtek a 10 éves gyermek szájába

2018.10.12. 17:47
Ismét vámpír-sírokat fedeztek fel, ezúttal az olaszországi Lugnanóban. Egy 10 éves gyermek szájába követ tettek, vélhetően azért, hogy az életét kioltó fertőző betegség ne pusztíthasson újra a felszínen.

Sokszor még a tapasztalt régészeket is a rosszullét kerülgeti, amikor úgynevezett vámpírsírokra bukkannak. A korántsem ritka jelenségnek több oka lehet, de valamiképpen a temetést végzők azon dolgoznak, hogy a halottak valóban maradjanak lenn a sírban, ne térjenek vissza élőhalott vámpírként, szellemként, esetleg maguk a szeretteik védik így a hallottaikat, hogy ők ne váljanak vámpírok táplálékává.

Embertelen hullagyalázás

A vámpírsírok mindig valami embertelen, hullagyalázást jelentenek, a csontok furcsa pózokban összekuszálva, megkötözve, kővel, különböző nehezékekkel rögzítve tárulnak fel, hogy így akadályozzák a hullák feltámadását, esetleges visszatérést. Most Lugnanóban (Olaszország) találtak amerikai régészek egy olyan i. sz. 400-ból származó temetkezési helyet, ahol legalább egy gyereket szájában nehéz kővel helyeztek a sírjába. A feltárások azonban még csak most indulnak be igazán.

skynews-vampire-child 4451250
Fotó: David Pickel / Stanford

Malária

A kutatók értelmezése szerint a korabeli tragédiát egy pusztító malária okozta, és a környékbeliek a kővel szerették volna elérni, hogy a kór ne jöhessen ki a sírból és a kicsi emberi test szedjen újabb áldozatokat.

A munkálatokat az Arizonai Egyetem és a Stanford Egyetem régészei végzik, David Soren régészprofesszor 1987 óta foglalkozik a környék feltárásával, most csak annyit mondott az újságíróknak, hogy amit talált, az rémisztő és furcsa.