Judit
2 °C
7 °C

Tavasszal újra repülhetnek a Szojuz-pilóták

000 19Y23Y
2018.10.12. 11:54

A kényszerleszállás miatt a Földre visszatért űrhajósok jövő tavasszal mehetnek az űrbe – idézte az AFP Dmitrij Rogozint, az orosz állami űrügynökség, a Roszkozmosz vezetőjét.

A csütörtöki balesetben érintett két űrhajós – az amerikai Nick Hague és az orosz Alekszej Ovcsinyin – a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) tartottak, amikor meghibásodott az őket szállító Szojuz MSZ-10 űrhajó hordozórakétája. A baleset miatt a két űrhajós kényszerleszállást hajtott végre Kazahsztán fölött. Mindketten épségben megúszták.

Szergej Krikaljov, a Roszkozmosz emberes űrrepülés-programjáért felelős ügyvezetője elmondta, hogy a vizsgálat nem végleges eredménye szerint  a Szojuz-FG hordozórakéta első fokozatának oldalelem-ütközése okozta az indításkor történt balesetet.

Krikaljov azt is elmondta, hogy a Szojuz MSZ-10 űrhajó csütörtöki balesete a hordozóeszköz első és a második fokozatának összeütközésekor történt, ami miatt a rakéta eltért a rendes röppályájától, és feltehetően megsemmisült a második fokozat alsó része.

A Cskalovszij katonai reptéren tartott pénteki sajtótájékoztatón Krikaljov arról is beszélt, hogy

a baleset miatt szükségessé válhat, hogy személyzet nélküli üzemmódba állítsák át az űrállomást.

Krikaljov szerint az ISS elvileg személyzet nélkül is működhetne; a tervezők számoltak ezzel a lehetőséggel. A szakemberek viszont mindent megtesznek, hogy ezt elkerüljék, mert az űrállomás alapvetően ember által vezérelt űrrepülésekhez készült.

Krikaljov lehetségesnek tartja, hogy az ISS mostani személyzetének misszióját néhány nappal meghosszabbítják, és előrehozzák a következő csapat fellövését. Azt sem tartja kizártnak, hogy a következő Progressz MSZ teherszállító rakétát a tervezettnél később fogják felbocsátani.

(MTI | AFP)

(Borítókép: Nick Hague és Alekszej Ovcsinyin érkeznek meg a Karjnyij Repülőtérre, ahol találkoztak a családjukkal. 2018. október 11-én, Kazahsztán, Bajkonur. Fotó: Bill Ingalls/AFP)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?