Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Térhatású fotók jönnek a Facebookra

2018.10.12. 16:51

A Facebook csütörtökön jelentette be, hogy mostantól térhatású fotókat is megoszthatunk a hírfolyamunkban. A már elkészült képeket minden felhasználó láthatja, de az elkészítésükhöz szükséges funkciókat csak fokozatosan, a következő hetekben vezetik be.

A most bevezetett funkciót a Facebook még májusban jelentette be. A lényege, hogy készítünk egy felvételt, és a Facebook pszeudo-háromdimenziós képpé konvertálja, amin a háttér finoman elmozdul a telefon mozgatása vagy a hírfolyam görgetése közben. Mutatjuk, hogy néz ki:

A 3d fotózáshoz dupla kamerás iPhone kell, ami az iPhone 7 óta alapfelszereltség az Apple telefonjain – igaz, az új iPhone XR-ből pont kimaradt. A Facebook szerint a 3d fotózás a jövőben más kétkamerás telefonokon is elérhető lesz – például a Samsung Galaxy Note 9-en vagy az LG V35 ThinQ-n –, de most csak az iPhone-ra koncentráltak.

A dupla kamera azért kell a térhatású képekhez, mert ezekhez az egyik kamera mélységélesség-szenzora szolgáltatja az adatokat. A felvétel elkészítése után a Facebook szoftvere matat egy kicsit a háttérben, és képjavító algoritmusokkal teszi realisztikusabbá a kész fotót. (Az eljárás technikai hátteréről a TechCrunch írt egy hosszabb háttércikket.)

Az ötlet nem új – több mobilalkalmazásban évek óta elérhető funkció –, de a Facebook szoftverével egyszerűbb lesz a 3d fotók elkészítése, amiket aztán egy gombnyomással megoszthatunk a közösségi oldalon.

(The Verge | Engadget | TechCrunch)