Térhatású fotók jönnek a Facebookra

2018.10.12. 16:51

A Facebook csütörtökön jelentette be, hogy mostantól térhatású fotókat is megoszthatunk a hírfolyamunkban. A már elkészült képeket minden felhasználó láthatja, de az elkészítésükhöz szükséges funkciókat csak fokozatosan, a következő hetekben vezetik be.

A most bevezetett funkciót a Facebook még májusban jelentette be. A lényege, hogy készítünk egy felvételt, és a Facebook pszeudo-háromdimenziós képpé konvertálja, amin a háttér finoman elmozdul a telefon mozgatása vagy a hírfolyam görgetése közben. Mutatjuk, hogy néz ki:

A 3d fotózáshoz dupla kamerás iPhone kell, ami az iPhone 7 óta alapfelszereltség az Apple telefonjain – igaz, az új iPhone XR-ből pont kimaradt. A Facebook szerint a 3d fotózás a jövőben más kétkamerás telefonokon is elérhető lesz – például a Samsung Galaxy Note 9-en vagy az LG V35 ThinQ-n –, de most csak az iPhone-ra koncentráltak.

A dupla kamera azért kell a térhatású képekhez, mert ezekhez az egyik kamera mélységélesség-szenzora szolgáltatja az adatokat. A felvétel elkészítése után a Facebook szoftvere matat egy kicsit a háttérben, és képjavító algoritmusokkal teszi realisztikusabbá a kész fotót. (Az eljárás technikai hátteréről a TechCrunch írt egy hosszabb háttércikket.)

Az ötlet nem új – több mobilalkalmazásban évek óta elérhető funkció –, de a Facebook szoftverével egyszerűbb lesz a 3d fotók elkészítése, amiket aztán egy gombnyomással megoszthatunk a közösségi oldalon.

(The Verge | Engadget | TechCrunch)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM