Több mint 800 oldalt törölt a Facebook

2018.10.12. 17:30

A Facebook több mint 800 olyan aloldalt és profilt törölt, amik politikai témájú kéretlen üzeneteket küldtek másoknak.

A témával foglalkozó blogbejegyzés szerint összesen 559 oldalt és 251 felhasználói profilt töröltek, amik megsértették a közösségi oldal működési szabályzatát. Az érintettek állítólag hirdetésekből élő oldalakra próbálták átirányítani a Facebook-felhasználókat.

A letiltott felhasználók – írja a Facebook – nem katasztrófákról vagy hírességekről szóló hírekkel spammelték a felhasználókat, hanem politikai üzenetekkel próbáltak meg forgalmat generálni.

A profilok letiltása miatt a Facebookot sokan kritizálták. Egyesek tiltakoztak a törlés miatt, és azzal mentegetőztek, hogy ők legálisan dolgozó aktivisták. A Facebook szerint ők csak kamuprofilokat töröltek, viszont a törlésben ugyanolyan néven működő aloldalak és profilok is érintettek voltak. A Facebook szerint a hamis (inauthentic) oldalakat futtató személyek kattintásvadász tartalmakat is megosztottak több Facebook-csoporttal, hogy így turbózzák föl a látogatottságukat.

Ez mesterséges vonzalmat gerjeszt a hamis oldalak iránt, a megosztott bejegyzések pedig félrevezetik az embereket azzal, hogy a népszerűségük alapján megjelennek a hírfolyamban.

– magyarázta a döntést a Facebook.

Korábban a Facebooknak sok fejfájást okozott az, hogy megkülönböztesse a kamuoldalakat azoktól, amiken valódi politikai tartalmak vannak. A tatalomelemzés helyett a Facebook az oldalak működését vizsgálta; így állapították meg, hogy

egyes oldalak folyamatosan megszegték a kéretlen levelekre és a koordinált, nem megfelelő viselkedésre vonatkozó szabályainkat.

Chris Metcalf, akinek a Reasonable People Unite nevű oldalát törölte a Facebook, meghökkent a döntés miatt. Mint mondta, ő legális politikai aktivista, nincs kattintásvadász blogja, se álhíroldala, és szívesen követné a Facebook előírásait, ha elmagyaráznák neki, hogy mik azok.

(BBC News | Facebook)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM