Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több mint 800 oldalt törölt a Facebook

2018.10.12. 17:30

A Facebook több mint 800 olyan aloldalt és profilt törölt, amik politikai témájú kéretlen üzeneteket küldtek másoknak.

A témával foglalkozó blogbejegyzés szerint összesen 559 oldalt és 251 felhasználói profilt töröltek, amik megsértették a közösségi oldal működési szabályzatát. Az érintettek állítólag hirdetésekből élő oldalakra próbálták átirányítani a Facebook-felhasználókat.

A letiltott felhasználók – írja a Facebook – nem katasztrófákról vagy hírességekről szóló hírekkel spammelték a felhasználókat, hanem politikai üzenetekkel próbáltak meg forgalmat generálni.

A profilok letiltása miatt a Facebookot sokan kritizálták. Egyesek tiltakoztak a törlés miatt, és azzal mentegetőztek, hogy ők legálisan dolgozó aktivisták. A Facebook szerint ők csak kamuprofilokat töröltek, viszont a törlésben ugyanolyan néven működő aloldalak és profilok is érintettek voltak. A Facebook szerint a hamis (inauthentic) oldalakat futtató személyek kattintásvadász tartalmakat is megosztottak több Facebook-csoporttal, hogy így turbózzák föl a látogatottságukat.

Ez mesterséges vonzalmat gerjeszt a hamis oldalak iránt, a megosztott bejegyzések pedig félrevezetik az embereket azzal, hogy a népszerűségük alapján megjelennek a hírfolyamban.

– magyarázta a döntést a Facebook.

Korábban a Facebooknak sok fejfájást okozott az, hogy megkülönböztesse a kamuoldalakat azoktól, amiken valódi politikai tartalmak vannak. A tatalomelemzés helyett a Facebook az oldalak működését vizsgálta; így állapították meg, hogy

egyes oldalak folyamatosan megszegték a kéretlen levelekre és a koordinált, nem megfelelő viselkedésre vonatkozó szabályainkat.

Chris Metcalf, akinek a Reasonable People Unite nevű oldalát törölte a Facebook, meghökkent a döntés miatt. Mint mondta, ő legális politikai aktivista, nincs kattintásvadász blogja, se álhíroldala, és szívesen követné a Facebook előírásait, ha elmagyaráznák neki, hogy mik azok.

(BBC News | Facebook)