Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Négyszer annyi időjárási katasztrófa van a klímaváltozás miatt

2018.10.13. 14:31
A globális felmelegedés hatására az 1970-es évek óta megnégyszereződtek a klímával összefüggő katasztrófák.

Az 1970-es években a Vöröskeresztnek évente 80-100, időjárással összefüggő katasztrófával kellett foglalkoznia, az elmúlt évben azonban már 400 ilyen eset volt – közölte Elhadj As Sy, az IFRC főtitkára.

Ha a Föld felmelegedése eléri a két Celsius-fokot, 189 millió embert fenyeget az élelmiszerhiány - emelte ki. Négy Celsius-fokos emelkedés esetében az érintettek száma átlépi az egymilliárdot. A szélsőséges időjárási jelenségek már ma is évente 22,5 millió embert kényszerítenek otthonaik elhagyására – mondta Gernot Laganda, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) vezetője, Gernot Laganda a klímaváltozás humanitárius következményeivel kapcsolatban.

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) hétfőn bemutatott jelentése az eddigieknél jóval nagyobb erőfeszítéseket követelt, hogy a Föld felmelegedésének mértékét 1,5 Celsius-fokban korlátozni lehessen.

Gyors, széleskörű és példa nélküli változtatásokra van szükség minden társadalmi területen

– áll a jelentésben. A pénteki genfi konferencia célja az IPCC-jelentés javaslatainak feldolgozása volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?