Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újra itt az ebola, egy ENSZ-alkalmazott is megfertőződött

2018.10.13. 14:17

Mi is írtunk róla, hogy augusztus eleje óta újra terjed az ebola Afrika középső részén, és a helyzet azóta is csak romlik. A Kongói Demokratikus Köztársaságban (ez a nagyobb, „Kinshasa-Kongó”) terjedő járványban a WHO legfrissebb adatai szerint már 200-an betegedtek meg. Az ebola valóban halálos vírus, átlagosan a megfertőzöttek fele belehal a betegségbe.

Az egyik legújabb fertőzött egy ENSZ-alkalmazott, a nemzetközi szervezet egyik békefenntartója – írja az Al Dzsazíra.

Az ENSZ folyamatosan figyelmeztet a helyzet veszélyére. Kongóban ez már a tizedik ebolajárvány azóta, hogy 1916-ban először sikerült azonosítani a vírust. Most az ország északkeleti részén, az ugandai határ közelében terjed a testnedvekkel továbbadott fertőzés.

A járvány epicentruma, Beni város környéke egyébként is válságrégió, a közegészségügyi helyzet és a közellátás nagyon rossz, most pedig a nemzetközi segítőszervezetek munkatársainak a járvány mellett azzal is meg kell küzdeniük, hogy a halálesetek miatt pánikhelyzet alakult ki. A WHO igyekszik megvédeni az egészségügyi dolgozókat, de a helyiek körében nagy a félelem, vannak, akik azt hiszik, hogy valójában ők terjesztik a betegséget. Múlt héten súlyosan megsérült két önkéntes, amikor az ebola egyik áldozatának temetésén megtámadták őket.

A szakértők várakozásai szerint az ebolajárvány három-négy hónapig tarthat.