Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Megérkezett a Sony kütyüépítő alaplapja

2018.10.14. 16:09

Olaszország egyik legismertebb informatikai terméke az Arduino mikroszámítógép, aminek a programozása viszonylag könnyen megtanulható. Szenzorokat, motorokat lehet rákötni és vezérelni, így az egyszerűbb robotoktól és drónoktól az okos ruhadarabokon át egészen az ipar 4.0-s gyártósorokig mindenféle digitális eszköz megépíthető belőle.

Ehhez hasonló fejlesztői eszközzel rukkolt elő a Sony, és a nyáron bemutatott, az USA-ban és Japánban már kapható mikroszámítógépét elhozta a Maker Faire Rome rendezvényre, hogy jelezze az európai bevezetés kezdetét.

A Sony Spresense nevű fejlesztői készletnek persze van néhány különleges tulajdonsága, amit az alap Arduinóban nem találunk meg. Ilyen például a beépített műholdas navigáció (GPS, Galileo és Glonass), amivel a lapka máris nagyszerű alapanyag lehet önállóan hazatérő drónokhoz vagy nyomkövető eszközökhöz.

Ha nem a Sonyról lenne szó, talán meglepődnénk azon, hogy egy kimagasló minőségű, 192 kHz/24 bites audiorendszert is tálalunk a lapkán. Ez szórakoztatásra is jó, például megépíthetjük a saját egyedi Sony lejátszónkat, amit ki is próbáltunk a kiállítás helyszínén, nyilván a japán cég kiváló hangfalaival és fejhallgatóival, a készletben ugyanis jackdugó és  microSD kártyás bővítési lehetőség is van. Ennél jóval komolyabb mesterséges intelligenciás projektekben is bevethető a Spresense: 8 mikrofon jelét tudja feldolgozni, tehát egészen jól halló hangvezérelt asszisztens építhető belőle.

Kiegészítőként egy kamera is rászerelhető, amivel vizuális információkat is fel tud dolgozni a mikroszámítógép.

Elérhető robotkarok

A Maker Faire Rome szervezői nagy hangsúlyt fektettek az oktatásra, és kimondott céljuk volt, hogy a kiállításon több tízezer diák megismerje a hardverbuherálásban rejlő végtelen lehetőséget. Ebben pedig igazán jó partner maga az Arduino, a csapat 9 hétre elegendő iskolai építőkészletet állított össze, amihez a tanárok képzése is megrendelhető.

Az Arduino a wifis alaplapjának második verzióját is bemutatta, amelyből akár otthon vagy az iskolában, olcsó alapanyagokból is kiváló robotkar építhető: a beépített mozgásérzékelőnek hála pontosan követni tudja a kezünk minden mozdulatát, miközben a rákötött gombbal aktiválható a robotujjak markoló fogása. Nemcsak látványos és izgalmas játék, de még hasznos eszköz is lehet. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?