Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Lakóház is épülhet a felnőttek legójából

2018.10.14. 10:10

Legózni mindenki tud, és már van olyan építőkészlet, ami kimondottan felnőtteknek készült, és ebből akár valódi emeletes lakóházak is felhúzhatók. A római Maker Faire kiállításon bemutatott Speedy Brick  nevű építőkészlettel elvileg szakemberre sincs szükség, hogy falakat építsünk, csak az elemeket egymáshoz rögzítő acélcsavarokat kell jól meghúzni. A modulokat úgy alakították ki, hogy azokban kényelmesen el tudjunk helyezni vízvezetéket, kábelvezető csöveket és elosztókat, és igény szerint hőszigetelő anyagot, de akár üregesen is hagyhatjuk a blokkokat.

A nemzetközileg szabadalmaztatott moduláris rendszer elemei széles választékban kaphatók, készülhetnek rétegelt lemezből, OSB-ből, PVC-ből vagy újrahasznosított műanyagból, valamint téglából vagy betonból, és többféle formájuk lehet, akárcsak a legókockáknak.

Az építőkockákat készítő startupot az észak-olaszországi Aostában élő Flavio Lanese indította el pár évvel ezelőtt, és most partnereket keres, hogy gazdaságosan, nagy mennyiségben le tudják gyártani a különféle elemeket.

Az új építkezési módszernek valószínűleg nagy sikere lehetne szociális programokban, amikor sok lelkes segítő gyorsan és hatékonyan szeretne felépíteni használható lakóépületeket, de a hétvégi kertekbe való, egyedi méretű sufnik kialakításánál is praktikus ez a rugalmasan formálható rendszer.

Persze felmerülnek kérdések, hogy vajon mit szólnának ahhoz egy statikai vizsgálaton, ha közölnénk, hogy a kis családunk csavarozta össze a házat a hétvégén, és elhinnék-e, hogy tényleg mindent az előírásoknak megfelelően csavaroztunk össze.

Kicsit egyszerűbbnek tűnik a helyzet, ha csak derékmagasságú belső elválasztó falakról van szó, vagy esetleg rendezvények pár napra felépített és aztán lebontott standjairól – az utóbbi esetben még az újrahasznosítás lehetősége is fontos érv lehet a Speedy Brick mellett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?