Fotóbizonyíték: tényleg a gyorsítórakéták okozták a Szojuz-fiaskót

2018.10.15. 10:20

Személyes hangvételű Facebook-posztban számolt be a múlt hét csütörtökön történt Szojuz-incidensről a NASA szenior fotósa, Bill Ingalls. Mint ismeretes, a Szojuz MSZ-10 rakéta második fokozatának meghibásodása miatt meghiúsult két űrhajós útja a Nemzetközi Űrállomásra, az amerikai Nick Hauge és az orosz Alekszej Ovcsinyin kénytelen volt kényszerleszállást végrehajtani Kazahsztán területén.

Ingalls feltöltött egy sor fotót a NASA Flickr-oldalára is, köztük egy teleobjektívvel készült képet is, amin a távolodó rakéta látható, nagyjából abban a pillanatban, amikor leválik róla az első fokozat négy folyékony hajtóanyagú gyorsítórakétája:

A fotó bizonyító erejű. Múlt hét pénteken Szergej Krikaljov, a Roszkozmosz emberes űrrepülés-programjáért felelős ügyvezetője azt közölte, hogy a vizsgálat nem végleges eredménye szerint a Szojuz-FG hordozórakéta első fokozatának oldalelem-ütközése okozta az indításkor történt balesetet: az ütközés miatt a rakéta eltért a rendes röppályájától, és feltehetően megsérült a második fokozat alsó része.

Ha jobban megnézzük Bill Ingalls felvételét, jól látható hogy a rakéta központi része és a levált négy gyorsítórakéta környezetében több törmelékdarab is látható (kb. nyolcat lehet összeszámolni):

Elég nagy a kavarodás
Elég nagy a kavarodás
Fotó: Bill Ingalls / NASA

Feltehetően a 4.(?)-el jelölt gyorsítórakétával lehetett a gond, ott látható a legnagyobb kavarodás, nem is igazán vehető ki tisztán maga a leváló rakétaelem sem. A kép alapján biztosnak mondható, hogy legalább egy gyorsítórakéta összeütközhetett a Szojuz központi, második fokozatával, megrongálva azt. Összehasonlításképp mutatunk korábbi, földről készült fotókat, amiken tisztán leváló gyorsítórakéták láthatók:

Végezetül itt egy gif, ami megmutatja, hogyan néz ki, ha minden rendben megy a Szojuz-startnál:

2018-10-15 09 40 50.gif

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?  • Tippek
  • Bankszámla