Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Viking hajót rejt egy norvég temetődomb

Georadar Jellhaugen med-struktur-i-bildet
2018.10.15. 17:12

Nagy valószínűséggel egy viking hajó maradványait rejti egy temetkezési domb, közölték hétfőn norvég régészek. A különleges leletre az ország délkeleti részén, Østfold megyében bukkantak rá egy facsoportokkal körülvett mezőgazdasági terület átvizsgálása során.

A Viksletta közelében található kis dombot nagy felbontású geológiai radarral pásztázták a régészek, és találtak rá a becsléseik szerint alig 50 centiméterrel a felszín alatt nyugvó hajóra. Bár a feltárások megkezdése előtt azt egyelőre nem tudják biztosra, hogy mivel van dolguk, de méretei és alakja alapján elég egyértelműnek látják, hogy egy viking hajó maradványaira bukkantak. A radar, amit a Ludwig Boltzmann régészeti intézet fejlesztett ki, további temetkezési helyeket és öt hosszú ház maradványait is mutat a hajó szomszédságában.

Fotó: Norsk institutt for kulturminneforskning

A talaj fölső rétege alatt fekvő szenzációs leletről Lars Gustavsen és Erich Nau, a Norvég Kulturális Örökség Kutatóközpont régészei számoltak be. A húszméteres hajó állapotáról egyelőre korai nyilatkozni, de ha a faszerkezet épségben megmaradt – márpedig az adatok arra utalnak, hogy az alsó részek megőrződtek –, akkor ez lehet a negyedik jó állapotú viking hajó, amit valaha régészek feltártak. A régészek egyelőre nem látnak hozzá az ásatásokhoz (az évnek ebben a szakában ez nem igazán javallott), előbb igyekeznek digitális radarvizsgálatok segítségével a lehető legtöbbet megtudni a hajóról.

A vikingek a 8. és 11. század közötti időszakban uralták az északi tengereket, hadvezéreiket és királyaikat gyakran temették el hajóikkal együtt, partvidéki halotti dombokat emelve tiszteletükre. Idáig három viking hajót találtak norvég régészek - köztük az 1903-ban kiásott osebergi hajót - a most megtalált húszméteres hajó a legnagyobbak közé tartozik.

Nyitókép: Norsk institutt for kulturminneforskning