A hurrikán lezúzta az amerikai légierő floridai központját

2018.10.16. 10:11

Lassan egy héttel a Michael hurrikán elvonulása után még mindig zajlik a károk felmérése az Egyesült Államok Légierejének floridai bázisán, amit gyakorlatilag 100 százalékban letarolt a trópusi vihar. Mint azt korábban megírtuk, a Tyndall légibázisa Panama Citytől délre egy földnyelven nyúlik be a Mexikói-öbölbe és a hurrikán szeme telibekapta őket.

A vihar lebontotta több hangár és kiszolgáló épület tetejét, felborított kisebb gépeket is és szinte a földdel tette egyenlővé a légibázis melletti lakóterületet. Az első kármegállapítások szerint a Tyndall bázis jelenleg teljes mértékben lakhatatlan, használhatatlan. A Tyndall légibázis az amerikai légierő F-22 Raptor lopakodó vadászgépeinek kiképzőközpontja. A vihar előtt az itt állomásozó 55 darab F-22-es repülőgépből 33-at más bázisokra evakuáltak, a maradék 22 gép azonban a bázis hangárjaiban volt kénytelen átvészelni a vihart, mivel feltehetően műszaki okokból nem voltak röpképesek.

A légierő egyelőre nem közölte, hogy hány F-22-es sérült meg a 4-es kategóriájú vihar következtében, így a károkról sincsenek még hozzávetőleges becslések sem. Mivel egyetlen F–22-es 339 millió dollárba kerül, a kár sok millió dollárra is rúghat. A Military.com meg nem erősített információi szerint 7-17 közé tehető a kárt szenvedett repülőgépek száma.

Hivatalos forrásból nem érkezett megerősítés a pletykákban szereplő számokra. A bázison tett látogatás után a légierő magas beosztású illetékesei vasárnap azt közölték, hogy a veszteségek nagyok, de nem annyira súlyosak, mint attól korábban tartottak, és bíznak abban, hogy a bázis egy nap újra működőképes lesz, írja a Military.com.

A légierőnek a legutóbbi statisztikák szerint 183 darab Lockheed Martin F-22 Raptor gépe van, amiből 160 áll aktív szolgálatban, és kb. a felük fogható azonnal hadra. Ha a Tyndall bázison ragadt gépek java része annyira megsérült, hogy le kell írni őket, akkor az tíz százalékos veszteséget jelenthet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?  • Hírek
  • Személyi kölcsön