Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Mindennél okosabb lesz a Mate 20 Pro

20181016 140445
2018.10.16. 16:48

Bemutatták Londonban a Huawei Mate 20 és Mate 20 Pro mobilt, a két készülékbe minden tudását belesűrítette a kínai gyártó. Megsokszorozták a mesterséges intelligencia képességeit, és már látványra is abszolút élvonalbeli a készülék, jó érzés kézbe venni a vékony és finoman lekerekített formájú, üvegborítású testet. A Huawei egészen máshogyan látja a méretek és a képességek közötti összefüggést, mint az Apple, mert a nagyobb telefon a normál, míg a kisebb méretű a profi változat.

A többi hasonló méretű készülék után fel se tűnik, hogy a Mate 20 kijelzőjének képátlója 6,53 col,

pedig ez már minimum határsértés a tabletek felségterületén.

A 2244×1440 pixeles felbontás szinte átlagosnak mondható, de ezt fölösleges lenne túlzásba vinni: minél több a képpont, annál nagyobb a fogyasztás.

A Mate 20 Pro kisebb méretű, 6,39 colos a kijelzője, a felbontása viszont nagyobb, 3120×1440 pixeles. 

A hátlapon lévő kamerasziget csak Huawei-mércével szokványos, hiszen a tavasszal bemutatott P20 Pro három lencsés rendszerét találjuk meg itt is, és kevés rivális gyártónak van hasonló többkamerás megoldása. A Leicával közösen kifejlesztett kamerák más elrendezést kaptak, mint a P20 Próban, a mobil széléről középre kerültek, így talán ritkábban kerülnek a lencsék az ujjaink takarásába. Maradjunk is ennél a témánál, mert a P20 Próhoz képest is fejlődött a kamera. Az ultraszéles látószögű lencsével például 2,5 centiméteres távolságból olyan közeliket lehet fotózni, amilyeneket még nem láttunk mobilon. Szupercuki képek készülhetnek a házikedveceinkről. 

Az előlapon nagyobb a különbség, a sima Mate 20 kijelzőjén csak egy cseppnyi bevágás van, míg a Mate 20 Pro kijelzőjén egy szélesebb kamerasziget terül el.

   Mate 20 Mate 20 Pro
Ultraszéles látószögű lencse 16 MP, f/2.2, 17 mm 20 MP, f/2.2, 16 mm
Széles látószögű lencse 12 MP, f/1.8, 27 mm 40 MP, f/1.8, 27 mm
Telefotó lencse 8 MP, f/2.4, 52 mm 8 MP, f/2.4, 80 mm

Első ránézésre talán kevésbé feltűnő, hogy eltűnt az ujjlenyomatszenzor a Mate 20 Pro telefonról, és átkerült a kijelzőbe, amit egy meghatározott ponton kell megérinteni, hogy fel tudjuk oldani a kijelzőzárat. Izgalmas megoldás, csak aztán vigyázni kell a kijelzőre, nehogy egy pókhálós töréssel kizárjuk magunkat a telefonból. Persze ott van még alternatívaként a jól bevált 3D arcfelismerés is, ez is csak a Pro változatban, és a kötelező minta vagy PIN-kód. Az viszont csak később fog kiderülni, hogy ez az újfajta leolvasó mennyire pontos és megbízható, milyen könnyű átverni.

Azt már korábban tudni lehetett, hogy a Huawei a legújabb Kirin 980 nyolcmagos processzort építi be a Mate 20 sorozatba, amelybe óriási mesterséges intelligenciás kapacitás került, ami elsősorban a fényképezés területén segít majd, gyorsabban felismeri majd a telefon a különböző témákat, hogy azokhoz igazítsa a kamera beállításait. Az ételekről azt is igyekszik megmondani, hogy pontosan mi van a tányérunkon, és az mennyi kalóriát tartalmaz.  

A frissítéssel később megjelenő AI Color mód pedig arra lesz képes, hogy a kép fő tárgya színes legyen, minden más viszont fekete-fehéren jelenjen meg a háttérben. Ezen kívül a telefonon futó appok menedzselését is segíti az AI, valamint a Pro változatban a 3D arcfelismerést, ami hasonló az iPhone X-ekben látott megoldáshoz.

Mivel csak a Mate 20 Pro kapott előlapi 3D kamerát, ez tud még egy trükköt, a segítségével játékbabákat is beszkennelhetünk, és miután megvan róla a 3D modell, a telefon a kiterjesztett valóságban úgy tudja használni a grafikát, mintha azt valaki számítógéppel rajzolta volna meg. A színpadon élőben beszkennelt plüss pandamackó rajza sétálni, integetni tudott a kiterjesztett valóságban, a telefon ugyanis felismeri a modell végtagjait és a fejét, majd ez alapján futtatja le az animációkat. Egészen sokkoló volt látni, hogy mire képes egy telefon.

Mobilneten akár 1400 mbps sebesség is elérhető, wifin 1700 Mbps a csúcs.

A Kirin 980 gyorsabban futtatja az appokat, és a Hauwei azt ígéri, hogy ettől jóval gördülékenyebb lesz a telefon működése, még gyorsabban reagál a készülék az érintésre, hamarabb megnyílnak az alkalmazások. Hatékonyabban is az új rendszer, a mobil áramfogyasztása jobb lesz, ami a Mate 20 kereken 4000 mAh-s aksijával és a Mate 20 Pro 4200 mAh-s aksijával valószínűleg többnapos üzemidőt jelent normál használat mellett.

A töltő 40 wattos, ez egészen kimagasló, állítólag 30 perc alatt 70 százalékos szint érhető el. Nagyon bízunk benne, hogy hőmérsékleti problémák nélkül. A vezeték nélküli töltő is 15 watton megy, szóval ez a módszer is elég gyors, sőt a Mate 20 vezeték nélküli töltőként is működik.

rá lehet fektetni egy iPhone X-et, ha lemerült, hogy feltöltődjön.

Az alaphardver elég komoly, 4, 6 vagy 8 gigabájt memóriával és 128, 256 vagy 512 gigabájtos tárolóval lehet majd hozzájutni. A bővítéssel viszont lehetnek gondok, miután a Mate 20 nem a szabványos microSD formátumot használja, hanem egy nano memory card nevű adattárolót, ami 45 százalékkal kisebb. Hogy lesz-e ebből világszabvány, azt még meglátjuk, de ha nem, akkor ez biztosan nagyon drága mulatság lesz. A Sony sem húzta túl sokáig a Memory Stick kártyákkal, bedarálta a piacát a szabványos microSD.

A telefonon Android 9 fut, persze a Huawei saját EMUI kezelőfelületével. Ennek része a számítógépszerű működés is, amikor egy nagyobb monitoron, egérrel és billentyűzeten is kényelmesen kezelhető interfész jelenik meg. Ez eddig usb-c és hdmi adapterrel működött, most viszont már vezeték nélküli módban is aktiválható a Miracast-kompatibilis kijelzőkön, valamint a Huawei saját hdmi adapterével.

Richard Yu, a Huawei vezérigazgatója a bemutató végére tartogatott még egy meglepetést, a Mate 20 X mobilt, amelyet elképesztően nagy 7,2 colos kijelzővel láttak el, amelyre 4096 érzékenységi szintű tollal is lehet rajzolni. Emögött 5000 mAh-s aksit találni, és a 40 megapixeles kamerát tartalmazó háromlencsés konfigurációt.

Az árak így alakulnak:

  • Mate 20: 800 euró 4 GB RAM-mal és 128 GB tárhellyel, 850 euró a 6GB + 128 GB verzió
  • Mate 20 Pro: 1050 euró a 6 GB + 128 GB változat
  • Mate 20 X: 900 euró 6 GB RAM-mal és 128 GB tárhellyel

A Mate 20 Pro jobb anyagokból készült ikertestvére, a Porsche Desing által tervezett Mate 20 RS olcsóbb verziója 1695 euróba kerül 8 GB RAM-mal és 256 GB tárhellyel, míg az abszolút csúcskategóriás verzió 2095 euró, ebben már 512 GB a tárhely. 

(Borítókép: Tóth Balázs / Index)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?