Partjaitól messzire járó hajókat is elér Irán

2018.10.16. 16:27

Irán növelte föld-víz típusú hadászati ballisztikus rakétáinak hatótávolságát, közölte egy magas rangú iráni katonai tisztviselő kedden. Az iráni Forradalmi Gárda légi osztagának vezetője, Amirali Hadzsizádeh úgy nyilatkozott a Fars iráni hírügynökségnek, hogy Irán föld-víz típusú ballisztikus rakétái most már képesek 700 kilométer távolságból is eltalálni bármilyen vízi járművet vagy hajót.

Hogy pontosan mekkora haditechnikai fejlődésről van szó, nem könnyű megítélni, mivel Hadzsizádeh arról nem beszélt, hogy korábban mekkora volt a rakéták hatótávolsága. Irán legutóbb tíz éve, 2008-ban mutatott be egy föld-víz típusú rakétát (a Ghadert), amely akkori állítása szerint körülbelül 290 kilométeres hatótávolsággal rendelkezett.

Az Egyesült Államok és Irán között fokozódik a feszültség a fegyverek miatt is. Donald Trump amerikai elnök májusban jelentette be, hogy országa egyoldalúan felmondja az iráni nukleáris programról 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodást, és újra életbe lépteti az annak alapján felfüggesztett szankciókat. Trump arra hivatkozott, hogy az egyezmény "alapjaiban hibás", mivel nem gátolja eléggé az iráni ballisztikusrakéta-programot, illetve nem akadályozza meg a perzsa államot abban sem, hogy támogassa fegyveres szervezeteit Szíriában, Jemenben, Libanonban és Irakban.

Irán állítása szerint rakétaprogramja tisztán védelmi célú. Teherán azzal fenyegetőzik, hogy ha Washington korlátozni próbálja olajkivitelét, káoszba fogja taszítani a Hormuzi-szoroson át a Perzsa-öböl felé tartó olajszállítást.

Az Egyesült Államok iráni különmegbízottja, Brian Hook szerint Irán ballisztikusrakéta-programja súlyosbította a feszültségeket Jemenben, Irakban és Szíriában is. Hook szerint fennállhat a kockázata egy regionális konfliktusnak is, abban az esetben, ha az Egyesült Államok nem tesz többet azért, hogy elrettentse Iránt a rakéták elterjesztésétől a Közel-keleten.

Az Egyesült Államok által augusztusban bevezetett szankciók mellett novemberre várható a korlátozások második szakaszának életbelépése, mely elsősorban az iráni energetikai szektort célozza, embargóval sújtva az olajexportot. (MTI)  • Hírek
  • Személyi kölcsön