Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

A Facebook korábbi biztonsági főnöke szerint nagy a baj

2018.10.17. 15:13

Nem jó szemmel nézi a techvilág, az információs technológia évek óta zajló folyamatait Alex Stamos számítógéptudós, kiberbiztonsági szakértő, aki 2015 és 2018 között volt a Facebook IT-biztonsági igazgatója, és aki az amerikai választásokba történt orosz beavatkozás cégen belüli eltérő, leginkább enyhe megítélése miatt távozott végül a Facebooktól idén augusztusban.

A Stanford Egyetem kutatói adjunktusi állását elfogadó Stamos feladata többek között az orosz befolyás elleni védekezés volt a Facebooknál, és most hogy távozott a legnagyobb közösségi oldaltól, megosztotta néhány gondolatát a világgal. Mint az a Washington Post cikkéből kiderül, Stamos szerint nemcsak a Facebooknak, de az egész techiparnak fékek és ellensúlyok új rendszerére lenne szüksége, hogy ne csússzanak ki a kézből a Szilícium-völgyben virágzó cégek kiberbiztonságot és demokráciát érintő komplex döntései.

Stamos szerint az utóbbi években elég aggasztó jelenségeknek lehettünk tanúi, ezért egy új kezdeményezés, a Stanford Internet Obszerver (Stanford Internet Observatory, SIO) bejelentésére készül, ami a felsőoktatás, a techcégek és a washingtoni döntéshozók együttes erejével keresne megoldásokat korunk technológiai problémáira, azok társadalomra gyakorolt negatív hatásaira. Ezen összefogás segítségével kordában lehetne tartani a nehezen elszámoltatható nagy magáncégeket, amik kizárólag rövid távú érdekeiket szem előtt tartva veszélyeztetik a demokratikus értékeket.

A SIO támogatná a csatlakozó cégeket a különféle rendkívüli biztonsági események kivizsgálásában, a közös problémák – például az álhírek terjedése – elleni harcban pedig nagy előnyt jelentene a különféle platformok összehangolása, a rendelkezésre álló adatok megosztása, az átláthatóság és számonkérhetőség kialakítása.

Stamos az orosz befolyással kapcsolatban úgy fogalmazott a Washington Postnak, hogy jelenlegi eszközökkel nem lehet megakadályozni a dermesztően jól működő, egyre szofisztikáltabb "hack-and-leak" módszert, amivel orosz hekkerek beavatkoztak például az amerikai választásokba. Hillary Clinton elnökjelölt levelezésének feltörése (hack), majd a választási kampány szorossá váló hajrájában a megszerzett információk folyamatos szivárogtatása (leak) ellen nincs védelem, legfeljebb elterelni lehet a támadás irányát – mondta Stamos. A Facebooknak és más techcégeknek itt lenne nagy szerepe, az efféle (dez)információkat terjesztő hamis felhasználók, áloldalak egyre hatékonyabb szűrésével, a SIO által kínált összefogásnak pedig ebben jutna főszerep.