Olivér
4 °C
8 °C

A Facebook korábbi biztonsági főnöke szerint nagy a baj

2018.10.17. 15:13

Nem jó szemmel nézi a techvilág, az információs technológia évek óta zajló folyamatait Alex Stamos számítógéptudós, kiberbiztonsági szakértő, aki 2015 és 2018 között volt a Facebook IT-biztonsági igazgatója, és aki az amerikai választásokba történt orosz beavatkozás cégen belüli eltérő, leginkább enyhe megítélése miatt távozott végül a Facebooktól idén augusztusban.

A Stanford Egyetem kutatói adjunktusi állását elfogadó Stamos feladata többek között az orosz befolyás elleni védekezés volt a Facebooknál, és most hogy távozott a legnagyobb közösségi oldaltól, megosztotta néhány gondolatát a világgal. Mint az a Washington Post cikkéből kiderül, Stamos szerint nemcsak a Facebooknak, de az egész techiparnak fékek és ellensúlyok új rendszerére lenne szüksége, hogy ne csússzanak ki a kézből a Szilícium-völgyben virágzó cégek kiberbiztonságot és demokráciát érintő komplex döntései.

Stamos szerint az utóbbi években elég aggasztó jelenségeknek lehettünk tanúi, ezért egy új kezdeményezés, a Stanford Internet Obszerver (Stanford Internet Observatory, SIO) bejelentésére készül, ami a felsőoktatás, a techcégek és a washingtoni döntéshozók együttes erejével keresne megoldásokat korunk technológiai problémáira, azok társadalomra gyakorolt negatív hatásaira. Ezen összefogás segítségével kordában lehetne tartani a nehezen elszámoltatható nagy magáncégeket, amik kizárólag rövid távú érdekeiket szem előtt tartva veszélyeztetik a demokratikus értékeket.

A SIO támogatná a csatlakozó cégeket a különféle rendkívüli biztonsági események kivizsgálásában, a közös problémák – például az álhírek terjedése – elleni harcban pedig nagy előnyt jelentene a különféle platformok összehangolása, a rendelkezésre álló adatok megosztása, az átláthatóság és számonkérhetőség kialakítása.

Stamos az orosz befolyással kapcsolatban úgy fogalmazott a Washington Postnak, hogy jelenlegi eszközökkel nem lehet megakadályozni a dermesztően jól működő, egyre szofisztikáltabb "hack-and-leak" módszert, amivel orosz hekkerek beavatkoztak például az amerikai választásokba. Hillary Clinton elnökjelölt levelezésének feltörése (hack), majd a választási kampány szorossá váló hajrájában a megszerzett információk folyamatos szivárogtatása (leak) ellen nincs védelem, legfeljebb elterelni lehet a támadás irányát – mondta Stamos. A Facebooknak és más techcégeknek itt lenne nagy szerepe, az efféle (dez)információkat terjesztő hamis felhasználók, áloldalak egyre hatékonyabb szűrésével, a SIO által kínált összefogásnak pedig ebben jutna főszerep.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?