Nem az edzéstől lesznek erősebbek a csontok

2018.10.17. 16:26

A helyes táplálkozás jobban növeli a csontok erősségét és a csonttömeget, mint a testedzésé – állapították meg a Michigani Egyetem kutatói, akik egereken vizsgálták az ásványianyag-tartalmú étrend-kiegészítők szedése és a mozgás hatásait.

"Az ásványianyag-tartalmú étrend-kiegészítők hosszabb távú használatára épülő étrend nem csupán növeli a csonttömeget és a csontok erősségét, hanem még az edzés elhagyása után is segít megőrizni a megerősödött csontozatot" – mondta David Kohn, az egyetem professzora.

A PLOS One folyóiratban közölt tanulmány másik fontos megállapítása, hogy a helyes étrend önmagában, vagyis testedzés nélkül is jótékony hatással van a csontokra. Ez meglepte a kutatókat, mivel arra számítottak, hogy a helyes étrenddel kiegészített edzés jobban hozzájárul a csontok erősödéséhez, ám a jelek szerint ez nem igaz.

Kohn szerint az eredményeik azt sugallják, hogy az ásványianyag-tartalmú étrendkiegészítők hosszú távú fogyasztása segíthet a kor előrehaladtával jelentkező csontritkulás megelőzésében, még ha az ember nem is végez testedzést.

Míg a tanulmányok többsége a fokozott kalciumfogyasztás hatásait szokta vizsgálni, addig a Michigani Egyetem kutatói a kalcium mellett a foszforbevitelre is koncentráltak, és arra jutottak, hogy mindkettő megnövelése szükséges a jótékony hatás eléréséhez.

A szakemberek szerint noha az eredményeket nem lehet közvetlenül érvényesnek tekinteni az emberekre is, de mindenképpen jó kiindulópontként szolgálnak a kutatóknak. (MTI)  • Tippek
  • Bankszámla