Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A Facebook részvényesei kiraknák Zuckerberget

2018.10.18. 19:21

A Facebook néhány befolyásos részvényese közös indítványban kéri a cég igazgatótanácsát, hogy távolítsa el a tanács elnöki székéből Mark Zuckerberg vezérigazgatót, és független elnököt nevezzen ki helyette – írja az Alphr.

Az öt aláíró szervezet együttesen közel ötmillió Facebook-részvényt birtokol. Az indítványuk szerint a váltást az elmúlt néhány év sorozatos botrányai teszik szükségessé. Fel is sorolnak egy egész halom problémát a különféle adatkezelési balhéktól az álhírek elleni sikertelen küzdelemig:

A részvényesek szerint Zuckerberget kontrollálni kell, hogy a cég visszanyerhesse a felhasználók és a befektetők bizalmát, ehhez pedig független elnökre van szükség. Nem ez az első alkalom, hogy nyilvánosan követelik Zuckerberg leváltását, áprilisban, a Cambridge Analytica-botrány kapcsán is felmerült már ez az igény.

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg
Fotó: Bloomberg / Getty Images Hungary

Az indítvány ugyanakkor inkább szimbolikus, hiszen Zuckerbergé a szavazatok 60 százaléka, tehát saját beleegyezése nélkül nem nagyon lehet eltávolítani, és a Facebook korábban is kiállt a két vezető pozíció egyben tartásának szükségessége mellett. Ezzel együtt az újabb eltávolítási kísérlet tovább növeli a nyomást a Facebook mindenható urán, hogy lépjen valamit, mielőtt tovább esik a cég részvényeinek értéke és felhasználóinak száma.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?