Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Egy kínai város mesterséges holdra cserélné a lámpákat

2018.10.18. 22:04

A délnyugat-kínai Csengtu városában kitalálták, hogy lecserélik a köztéri világítást, méghozzá holdfényre. De mivel az igazi Hold fénye ehhez nem elég erős, ráerősítenek egy műholddal – írja a Guardian.

A mesterséges holdként funkcionáló eszközt a tervek szerint 2020-ban bocsátanák fel, hogy kiegészítse a természetes éjszakai holdfényt – vagy inkább fordítva, hiszen a fényereje az igazi nyolcszorosa lenne. Egy 10-80 kilométer átmérőjű területet tudna derengő éjszakai fénnyel bevilágítani, de a pontos hatókört néhány tíz méteres pontossággal lehetne szabályozni.

Az ambiciózus tervet Vu Csunfeng, a Casc nevű helyi repüléstechnikai kutatócég – a kínai űrprogram fő alvállalkozója – elnöke mutatta be egy országos innovációs eseményen. Vu szerint már évekkel ezelőtt elkezdődtek a tesztek, így már elég előrehaladott állapotban tart a projekt ahhoz, hogy tartani tudják a 2020-as céldátumot.

A projektről beszámoló angol nyelvű kínai lap, a People's Daily szerint a mesterséges hold alapötlete egy francia művésztől származik, aki a város fölé lógatott tükrökkel biztosította volna Párizs állandó napfényes megvilágítását.

Hogy ez a terv végül megvalósul-e, egyelőre nem tudni, de kisebb léptékű hasonló próbálkozások voltak már. Például 2013-ban egy Rjukan nevű norvég városban, ahol három, számítógép által vezérelt tükröt helyeztek el a város fölött, hogy egyes részeit megvilágítsák – igaz, ott a Nap fényét hasznosították.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?