Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Trump: Velem született érzékem van a tudományhoz

GettyImages-836312816
2018.10.18. 13:22

A CBS televíziónak adott, vasárnap éjjel sugárzott interjúja után az Associated Press amerikai hírügynökség készíthetett hosszú interjút Donald Trumppal, az Egyesült államok elnökével. Az aktuális kül- és belpolitikai kérdések (szaúdi újságíró meggyilkolása, időközi választások, Stormy Daniels-ügy stb.) után szóba került a CBS-interjú is, amiben az elnök a klímaváltozással kapcsolatban arról beszélt - ellentmondva korábban hangoztatott nézeteinek –, hogy azt hiszi, valóban változik a Földünk éghajlata, noha úgy gondolja ezek a folyamatok idővel megfordulnak, ahogy történt az a földtörténet korábbi szakaszaiban is.

Az AP-nek adott fehér házi interjújában így vázolta az elnök a klímaváltozásról alkotott jelenlegi nézeteit:

Létezik a probléma és ciklusosan történik. Én a lehető legtisztább vizet és a legtisztább levegőt akarom ezen a bolygón, és most a levegő tisztább mint valaha. Ez nagyon fontos nekem. De nem vagyok hajlandó országunk gazdasági jólétét feláldozni olyasmiért, amit igazán senki nem tud. És a probléma mindkét oldalán állnak tudósok. Egyetértek azzal, hogy változik az éghajlat, de ez oda-vissza, oda-vissza történik. Majd meglátjuk.

Ezek után még hozzátette:

Én igazán nagyon-nagyon hiszek a környezetben. Én igazi környezetvédő vagyok. ("I am truly an environmentalist.") Tudom, hogy vannak akik szerint nem vagyok az, de igenis környezetvédő vagyok. Minden amit akarok és mindenem ami van tiszta. A tisztaság nagyon fontos - a víz, a levegő.

Feltehetően a párizsi klímaegyezményre utalva (amiből korábban bejelentette, hogy kilép az USA) ezt mondta:

De azt is akarom, hogy legyen munka országunkban. És itt egy példa: megállapodnánk más országokkal bizonyos kérdésekben, amiből viszont azt hiszem, nekik származna gazdasági előnyük. Nekünk pedig hatalmas gazdasági káraink származnának abból, ha beléptünk volna ezekbe a megállapodásokba.

Az AP közbevetésére, hogy a tudósok szerint közel a pont, amikor nem fordíthatók visszájára a folyamatok, így reagált Donald Trump:

Nem, nem. Egyik így mondja, a másik amúgy. Mindkét oldalon vannak tudósok. A nagybátyám a MIT remek professzora volt hosszú évekig. Dr. John Trump. Nem beszéltem ugyan vele ezekről a kérdésekről, de velem született érzékem van a tudományhoz ("I have a natural instinct for science"), és csak azt mondhatom, hogy a képnek mindkét oldalán állnak tudósok.

A MIT-en tanító rokon említésére egyébként a Business Insider gyors portrét közölt John G. Trump, feltaláló elektromérnök, atomfizikusról, aki a röntgengyógyászatban alkotott maradandót, viszont sem éghajlat-, sem környezettudományokban nem volt jártas.

(Borítókép: Trump és családja napfogyatkozást néz 2017 augusztusában - fotó:  Mark Wilson / Getty Images Hungary)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?