Jolán
2 °C
4 °C

Egy pótolhatatlan lelet túlélte a brazil nemzeti múzeumot felemésztő lángokat

000 18T9VP
2018.10.20. 14:49

Sikerült kimenteni egy 12 ezer éves koponya szinte minden darabját a leégett brazil nemzeti múzeumból, írja a BBC. A kétszázéves épület szeptemberben égett ki Rio de Janeiróban, és a tűzben szinte minden kiállítási tárgy megsemmisült.

Pénteken azonban a múzeum igazgatója bejelentette, hogy „Luzia" koponyamaradványainak a négyötödét azonosították. Ez volt a legrégebbi emberi maradvány, amit Latin-Amerikában felfedeztek, és a múzeum kollekciójának ékköveként tekintett rá.

A munkatársak most bizakodnak, hogy a fennmaradó darabokat is sikerül megtalálni, és akkor megpróbálhatják újra összeilleszteni a koponyát. Luzia maradványait az 1970-es években találták meg egy Riótól északra fekvő barlangban. Az elvégzett tesztek alapján ezek egy 20-as éveiben járó, 1,5 méternél alacsonyabb nőhöz tartoztak.

A koponya egy fémdobozban volt egy szekrényben, amikor a tűz átsöpört a múzeum több száz szobáján. A múzeumnak helyet adó palotaépületet próbálják megmenteni, szerkezeti munkákat végeznek rajta.

A tűz okát még mindig nem sikerült kideríteni. A múzeumot üzemeltető riói egyetem rektora szerint tudták, hogy az épület veszélynek van kitéve, de ezért a költségvetési megszorításokat okolta.

Több mint 20 millió katalogizált tárgyat őriztek Brazília nemzeti múzeumában. Luzia mellett itt volt a világ egyik legnagyobb meteoritja, melyet még 1784-ben találtak meg. Rendkívül jelentős prekolumbián, komoly görög és római gyűjtemény, pompeii mozaikok és egyiptomi múmiák, globálisan is jelentős kollekció a gerinctelenek világából és dinoszauruszcsontokból.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?