Ödön
1 °C
11 °C

A legrégibb ép hajóroncs került elő a Fekete-tengerben

2018.10.23. 10:51

Régészek megtalálták a legrégibb ép hajóroncsot, amely 2400 éve süllyedt el a Fekete-tengeren. A Bulgária partjainál, két kilométeres mélységben heverő ókori görög hajó 23 méter hosszú, és még ma is pontosan látható az árbóca, valamint az evezősök padjai.

Az oxigénhiány konzerválta ilyen jól az ókori hajót

„Egy érintetlenül megmaradt hajó a klasszikus világból, két kilométernyi víztömeg alatt, az olyan dolog, amire sohasem gondoltam volna, hogy lehetséges” - mondta Jon Adams Professzor, a Fekete-tenger egyik nagy régészeti projektjének, a MAP-nek a vezetője.

A roncs egy kereskedőhajó maradványa, amihez hasonlót eddig csak az ókori görög kerámiákat díszítő képeken láthattak a régészek. Az egyik leghíresebb hajóábrázolás az Odüsszeusz és a szirének néven ismert, a British Museum gyűjteményét gazdagító kerámián látható. A történelem- és irodalomkönyvekben is gyakran megjelenő képen Odüsszeusz van a hajó árbócához láncolva, hogy ellen tudjon állni a szirének csábító énekének.

A hajó a helyén marad

A kutatócsoport otthagyta a hajót a tenger fenekén, és csak egy kis darabot hoztak felszínre belőle, hogy meghatározzák a korát. A Southampton Egyetem munkatársai megerősítették, hogy ez a legrégebbi ép hajóroncs, amit az embereiség ismer.

A MAP-projektben az elmúlt három évben már több mint hatvan hajóroncsot felfedeztek, a legkülönfélébb korszakokból: római kereskedőhajót, tele amfórákkal, és egy 17. századi kozák haidhajót is. A projekt fő célja azonban a tengerszint ősi változásainak alaposabb megismerése.

(The Guardian)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?