Olivér
4 °C
8 °C

Leonardo Da Vinci kancsal volt

2018.10.23. 08:48

Egy teljesen hétköznapi rendellenesség, a kancsalság adhat magyarázatot Leonardo Da Vinci rendkívüli tehetségére, hogy a háromdimenziós struktúrákat ilyen pontosan tudta ábrázolni a vásznon. Da Vinci szemtengelyferdülése kifelé irányult, amit szakszóval exotrópiának neveznek.

A reneszánsz polihisztor két szobra és két olajfestménye alapján ugyanarra a megállapításra jutottak a kutatók: mindegyik művén -10,3 fokos kancsalság nyomai láthatók, vagyis ekkora szöget zárt be a fixáló szem és a kancsal nézési iránya. Ezt egy orvos közepes mértékű kancsalságnak mondaná.

A kifelé kancsalító szemmel élő emberek a két szemüket egymástól függetlenül használják, és ezáltal jobban érzékelik a tér mélységét, a perspektívát - írja a The Local. Ez is megmagyarázhatja, hogy Da Vinci miért tudta olyan kivételesen jól ábrázolni a teret a képein. Ez a betegség főleg akkor segít, amikor arcok és tárgyak felületét kell a térben ábrázolni, vagy távolba tűnő hegyláncok sorozatát kell ábrázolni.

Christopher Tyler, a JAMA Opthalmalogy című tudományos lapban publikált kutatás vezető szerzője szerint számos nagy festő, köztük Rembrandt és Picasso is kancsal volt, és úgy tűnik, Da Vinci is közéjük tartozik.

(The Local)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?