Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Mégis lehet oxigén alapú élet a Marson

000 17T746
2018.10.23. 18:09

A közvetlenül a Mars felszíne alatt található sós víz elég oxigénnel szolgálhat egy olyan mikrobiális élet támogatásához, amely évmilliárdokkal ezelőtt alakult ki és virágzott a Földön – írja az MTI.

A Nature Geosciences folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a Mars néhány pontján még akár az olyan primitív, többsejtű teremtményeknek is elegendő lehet az oxigén, mint a szivacsállatok. A szerzők szerint az eredményeik átírják a marsi élet lehetőségéről alkotott elképzeléseket.

A kutatók egészen mostanáig azt hitték, hogy a Marson előforduló csekély mennyiségű oxigén még a mikrobiális élet fenntartásához sem elegendő.

Sosem gondoltuk, hogy az oxigén szerepet játszhat a marsi életben, tekintve, hogy a légkörének mindössze nagyjából 0,14 százalékát teszi ki

– mondta a kutatást vezető Vlada Stamenkovic, a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory munkatársa.

Az oxigénigényes (aerob) életformák a fotoszintézissel – a fény segítségével a szén-dioxid és a víz glükózzá és oxigénné alakításával – együtt fejlődtek ki a Földön. Az oxigén kulcsszerepet játszott az összetett életformák megjelenésében a 2,35 milliárd évvel ezelőtt bekövetkezett nagy oxigenizációs eseményt követően, amikor jelentősen megnőtt a Föld légkörének molekuláris oxigéntartalma.

A Föld azonban olyan mikroorganizmusoknak is otthont ad, például az óceán mélyén, melegforrásokban, amelyek megélnek oxigénszegény környezetekben. "Éppen ezért bármikor, amikor a marsi élet lehetőségéről gondolkodtunk, mindig anaerob életformák lehetőségét kutattuk" – magyarázta Stamenkovic.

A magas sókoncentráció segít, hogy a víz folyékony maradjon még nagyon alacsony hőmérséklet esetén is. A Mars felszíni hőmérséklete – különböző tényezőktől függően – mínusz 195 és plusz 20 Celsius-fok között mozog.

A mostani tanulmány során a kutatók először megnézték, hogy az oxigén hogyan oldódik sós vízben fagypont alatti hőmérséklet esetén, majd megbecsülték a Marson az elmúlt 20 millió évben végbement, illetve a következő 10 millió évben várható éghajlati változásokat. Mindezt összevetve aztán megnézték, hogy a Mars mely régióiban a legvalószínűbb a sósvíz-alapú oxigéntermelés, ami a későbbiekben segíthet meghatározni az újabb kutatások helyszíneit.

Borítókép: AFP PHOTO / NASA

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?