Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Sárgarépától lehet környezetbarát a beton

2018.10.23. 19:02

Bár a répától senki nem fog megtanulni fütyülni, környezetkímélő építőanyag még lehet belőle: sárgarépa felhasználásával hoztak létre kemény és környezetbarát betont az angliai Lancasteri Egyetem kutatói, akik szerint a fejlesztésük segíthet visszaszorítani az építőipar szén-dioxid-kibocsátását – írja az MTI.

Arra jutottunk, hogy ez az új anyag már kis mennyiségben felhasználva is 80 százalékkal képes növelni a beton erősségét

– mondta a kutatást vezető Mohamed Saafi, aki kollégáival egyszerű konyhai mixert használva keverte össze a répa bizonyos részecskéit betonnal.

A sárgarépa hozzáadása megakadályozza, hogy repedések keletkezzenek a betonon, ami azt jelenti, hogy kevesebb cementre van szükség kötőanyagként. Márpedig a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) becslései szerint a cementgyártás a felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás hét százalékáért.

A kutatásban használt sárgarépa-részecskéket a skóciai székhelyű CelluComp vállalat biztosítja, amely fenntartható anyagok kifejlesztésén dolgozik. A cég vezérigazgatója, Christian Kemp-Griffin szerint a répát ugyan majdnem teljes egészében víz alkotja, a benne lévő cellulóz révén mégis merev és ropogós. Bár a cellulóz a fában is megtalálható, könnyebb kivonni a zöldségekből, és tekintve, hogy a mezőgazdasági termelésben hatalmas mennyiségű zöldséghulladék halmozódik fel, ez olcsó és környezetbarát forrása ezeknek a rostoknak.

A szakemberek szerint kis mennyiségű cellulóz is elegendő ahhoz, hogy megváltoztassa a víz viselkedését a cement keményedésének folyamatában:

Az előzetes eredményeink azt mutatják, hogy fél kilogrammnyi répa-nanoanyag hozzáadásával 10 kilogrammal csökkenthető az egy köbméternyi betonhoz szükséges cement mennyisége

– mondta Saafi.

A kutatócsapat a cukorrépa rostjait is kipróbálta már a keverékében, amelynek a tesztelését tovább folytatják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?