Ödön
1 °C
11 °C

38 kicsinyével találtak rá az emlősök furcsa ősére

2018.10.24. 16:20

Körülbelül 185 millió évvel ezelőtt egy különös emlősszerű lény egyszerre 38 utódnak adott életet, de valamiért mindannyian elpusztultak, és a maradványaik révén fontos részleteket árulnak el az őslénykutatóknak az evolúció ezen szakaszáról.

A Kayentatherium wellesi néven ismer faj az emlősök egyik őse, amely a jura korszakban élt. Az alom több mint kétszer nagyobb, mint egy átlagos mai emlősé, vagyis a K. wellesi szaporodása sokkal inkább a hüllőkére hasonlított. Bár a leletek környékén nem találtak tojáshéjakat, azok minden bizonnyal tojásban láttak napvilágot, és vagy még azokban, vagy frissen kikelve lelhették halálukat.

A bébik agya sokkal kisebb volt, mint egy ma élő emlősé, amiből a kutatók arra következtettek, hogy az emlősök jóval a jura korszak után jutottak el oda, hogy nagyobb aggyal és kevesebb utóddal rendelkezzenek.

A fosszíliákat 18 évvel ezelőtt ásta ki Északkelet-Arizona államban a Texasi Egyetemen dolgozó Timothy Rowe geológus professzor, ám azt hitte, hogy egyetlen példány található a leletben. Jóval később, 2009-ben vette kézbe a leletet az őslénykutató Sebastian Egberts, szintén a Texasi Egyetemtől, aki rájött, hogy abban miféle kincsek vannak.

Komputertomográfiás (CT) szkennerrel kimutatták, hogy nemcsak az anyuka állkapcsát, fogait, koponyáját és csontvázának egy részét tartalmazza a csomag, hanem egy nagy rakás utódét is. A bébik koponyájának a felépítése megegyezett a felnőtt egyedével, csak tizedakkora méretben, míg az emlősök rövidebb arccal és domború fejjel születnek meg a méretes agyuk miatt.

A pár millió évvel későbbi leletekben már megjelennek az emlősökre jellemző tulajdonságok, tehát a felfedezés egész jól meghatározza az evolúciós fejlődésnek azon időpontját, amikortól már a kisebb alom és a nagyobb agy részesült előnyben.

(Live Science)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?