Jenő
-3 °C
6 °C

A NASA úgy javítja meg a Hubble-t, ahogy egy wifi routert szokás

2018.10.24. 09:57

Van oka annak, hogy a netszolgáltatók is azzal kezdik a felhasználói panaszok kezelését, hogy kapcsoljuk ki és be a routert, az esetek nagy részében ugyanis ez valóban működik. Hasonlóan próbálják helyreállítani a Hubble hibásan működő giroszkópját, elvégre az űrtávcső is csak egy kütyü, még ha nem is ingyen vágják hozzá az emberhez némi hűségnyilatkozatért cserébe, hanem nagyjából ezermilliárd forintot költöttek el a fejlesztésére.

Persze a Hubble esete nem is annyira egyszerű, mint egy routeré, mert a hibás giroszkóp hét és fél éve kikapcsolt állapotban várakozott, és amikor visszakapcsolták, rosszul működött. A NASA azt remélte, hogy egy villámgyors, egyetlen másodperces ki- és bekapcsolás megoldja a helyzetet, de nem így történt.

A második tipikus javítási módszer is életbe lépett: kicsit mókolni kell a beállításokkal. A Hubble esetében ez azt jelentette, hogy különböző fokozatokba kapcsolták, miközben a teleszkópot ellentétes irányba forgatták.

Most úgy tűnik, a problémát sikerült megoldani, de a NASA szakértői a biztonság kedvéért lefuttatnak még pár tesztet, hogy biztosan tudják, rendben működik a szuperdrága és rendkívül hasznos űrteleszkóp, amely 1990 óta szolgálja az emberiséget, és a tervek szerint 2030-2040-ig működnie kéne.

(Cnet)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?