Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Csökkentik a paksi blokkok teljesítményét

2018.10.24. 17:41

Kétszázötven megawattal csökkentik szerdán a paksi atomerőmű két blokkjának teljesítményét a hűtővízszűrők tisztítása miatt – írja az MTI az erőmű honlapjára hivatkozva.

Az elmúlt időszak alacsony dunai vízállása miatt az erőmű hűtővízrendszeréhez tartozó szivattyúk szűrői nagyobb szennyezőanyag-terhelésnek voltak kitéve. Ezért szerdán a hármas és négyes blokkokhoz tartozó 2-2 turbinát egyenként 62,5 megawattal terhelik le. A teljesítménycsökkentés után a szakemberek hozzákezdenek a szűrők tisztításához, amivel előreláthatóan még szerdán végeznek. Ezután a két reaktorblokkot névleges teljesítményre terhelik fel.

A műveletnek nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincs,

azt a szabályok betartásával, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) Zrt.-vel egyeztetve végzik.

Az atomerőmű 2. blokkját október 20-án egy dízelgenerátor hibája miatt állították le, amit a tervek szerint október 31-én helyeznek ismét üzembe. Az erőműben a Duna alacsony vízszintje miatt október 17-én elrendelték az intézkedési terv hármas fokozatát; a vízszint enyhe emelkedése miatt október 21-től újra a kettes (kisvizes) fokozat van érvényben.

(MTI)