Jolán
2 °C
4 °C

Egy perc alatt kiönt 1 700 000 liter vizet a NASA

2018.10.24. 11:09

A Naprendszer meghódítására készülő rakétákkal a földi rendszereknek is tartani kell a lépést, hogy a felbocsátás a lehető legnagyobb rendben menjen.

Az Orion űrkapszulát szállító Space Launch System (SLS) rakéta 16 000 kilonewton tolóerejű hajtóművei elképesztő hőséget, rezgést és szélsőséges hangenergiát produkálnak, amit valamilyen módon kontrollálni kell, és ehhez a NASA a rakétaállásnál körülbelül 1,7 millió vizet használ fel, egyetlen perc alatt.

Egészen lenyűgöző, ahogy a NASA mesterséges gejzírje a levegőbe lövi ezt a vízmennyiséget. Ez jól láttatja, hogy milyen vízmennyiségről van szó, de a tényleges felbocsátásnál, amikor a rakétaállás és maga az SLS is a helyén lesz, ez egy kicsit máshogyan fog kinézni, hiszen nem rakétalemosót építettek.

Az SLS és az Orion a Holdra és a Marsra tartó emberi küldetések főszereplői lesznek, és leghamarabb 2020 júniusában kerülhet sor az első repülésükre. 

A NASA hangelnyelő rendszeréről korábban itt írtunk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?