Albert, Lipót
2 °C
12 °C

A Facebook hadat üzent a gyerekpornónak

2018.10.25. 17:22

A Facebook bejelentette, hogy az elmúlt három hónapban több mint 8,7 millió, alapvetően a gyermekpornográfiához kapcsolódó tartalmat távolítottak el a közösségi oldalról – jellemzően fényképeket. A törlést nem manuálisan végezték: egy új, gépi tanulásra képes algoritmusra bízták a dolgot, ami a kérdéses bejegyzések 99 százalékát még azelőtt eltávolította, hogy bárki jelentette volna őket. A hírről Antigone Davis, a Facebook globális biztonsági igazgatója számolt be a témával foglalkozó blogposztjában.

Az új technológiával észlelhetők a meztelen fiatalkorúak képei és más, visszaélésre alkalmas tartalmak. Ha szükséges, az amerikai gyermekvédelmi szervezetet, a National Center for Missing and Exploited Childrent is értesítik a történtekről. A Facebook már korábban is képes volt rá, hogy megakadályozza egy már korábban tiltott tartalomnak minősített kép újbóli feltöltését, de az új eszközzel még a korábban nem azonosított tartalmak megjelenítését is blokkolhatják.

Az eljárás még nem tökéletes. Több szülő panaszkodott rá, hogy a teljesen ártalmatlan gyerekfotóikat is eltávolította a Facebook. Davis szerint ez azért van, mert a visszaélés lehetőségét is szeretnék megakadályozni, ezért még a nem szexuális tartalmú képekre is kiterjesztik a tiltást. Így viszont az olyan, látszólag ártalmatlan fotókra is, amik például egy fürdőkádban ülő gyereket ábrázolnak. Ez lehet az oka, hogy a Facebook ennyi képet távolított el az elmúlt három hónapban.

(TechCrunch)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?