Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

A maximális büntetést kapta a Facebook az Egyesült Királyságban

2018.10.25. 11:08

500 000 fontra, azaz nagyjából 183 millió forintra büntette a brit adatvédelmi szervezet, az Information Commissioner's Office (ICO) a Facebookot a Cambridge Analytica adatvédelmi botrányban játszott szerepe miatt. Az ICO szerint a Facebook kijátszotta az érvényben lévő adatvédelmi törvényeket.

A Facebook a maximális kiszabható büntetést kapta – legalábbis a májusban érvénybe léptetett GDPR előtt működő adatvédelmi törvény alapján.

2018-10-24T130241Z 2130401273 RC184BC5DA50 RTRMADP 3 FACEBOOK-CH
Fotó: Thierry Roge

Az ICO kimondta, hogy a Facebook alkalmazásfejlesztőknek játszotta át a felhasználók személyes adatait, anélkül, hogy a beleegyezésüket kérte volna. Júliusban a szervezet már kilátásba helyezte, hogy a legnagyobb kiszabható büntetést fogják kiróni a Facebookra.

2007 és 2014 között a Facebook tisztességtelenül használta föl a felhasználók személyes adatait, mivel hozzáférést engedélyezett az alkalmazásfejlesztőknek ezekhez az adatokhoz, anélkül, hogy ehhez egyértelműen a beleegyezésüket adták volna, és még úgy is hozzáférhetővé tette ezeket az adatokat, hogy a felhasználók nem töltötték le a kérdéses alkalmazást, csak az ismerőseik. [...] A Facebook azért sem tudta biztonságosan kezelni az adatokat, mivel nem végezte el a szükséges felülvizsgálatokat az alkalmazásokon, illetve a platformot használó fejlesztőkön.

– idézte az ICO indoklását a BBC.

Az ICO megállapítása szerint egy kutató, dr. Alekszandr Kogan, és vállalata, a GSR egy személyiségteszttel gyűjtötte be több mint 87 millió Facebook-felhasználó adatait. Az adatok egy részét megosztotta a Cambridge Analyticával, ami az adatokat politikai marketingkampányokra használta az Egyesült Államokban. Az ICO úgy tudja, Kogan tesztjével legalább egymillió brit felhasználó adataihoz férhettek hozzá.

(BBC News)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!