Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Ezzel a kamerával még a Street View-t is szerkesztheti

Screen Shot 2018-10-25 at 16.50.01.png
2018.10.25. 17:22

Milyen lenne, ha azért kaphatna pénzt, hogy utazgat a világban, és fényképeket készít a Google Street View-nak? Jól hangzik? Akkor csak egy négyezer dolláros kamerába kell beruháznia. Az alapvetően virtuális valósággal foglalkozó NCTech jövő hónapban fogja piacra dobni a 360 fokos panorámaképeket készítő iStar Pulsar kamerarendszert, amit az NCTech eredeti hardveréből, az iStar Fusionből fejlesztettek. Ezt a modellt katonai és titkosszolgálati célokra használják.

Az iStar Pulse nagy felbontású panorámaképeket készíthet, így ideális eszköz lehet utcafotózáshoz. Az eszköz a Google figyelmét is fölkeltette. Charles Armstrong, a Google termékmenedzsere elmondta, hogy már három éve dolgoznak együtt az NCTech-kel a jobb 360 fokos kamerák fejlesztésén, illetve a Google Street View-hoz használt képek készítésén.

Az NCTech kameráját a Google már tavaly májusban is dicsérte a tokiói Street View Summiten, mint olyan eszközt, ami megfelel a Street View Ready program feltételeinek. Maga a program Tokióban indult, hogy újradefiniálják az utcanézeti képek minőségi sztenderdjét. Az akkor bemutatott kamerák között több eszközkategória is volt: voltak köztük az átlagfelhasználóknak szánt gépek, amiket mobilalkalmazással lehetett vezérelni, illetve olyan fényképezőgépek, amiket járművekre lehetett szerelni. Az iStar Pulse a Google szerint mindkét feladatra alkalmas.

Az új program része a Street View kibővítését célzó kezdeményezésnek. A Google az utóbbi időben bátorította a felhasználókat, hogy a saját fotóikkal is egészítsék ki a Google kamerás autói által készített panorámaképeket. 11 éve, amikor a szolgáltatás elindult, még csak a Google-autókra lehetett támaszkodni, de ezeknek a használata kényelmetlen és drága volt, és nem tudták elég gyorsan követni a világ változásait.

Screen Shot 2018-10-25 at 16.52.42.png
Fotó: NCTech

Ha ezt a lehetőséget megadják más felhasználóknak is, az nemcsak tehermentesítené a Google-t, de a feltérképezett terület méretét is kibővítené. A Google részéről nem ez lenne az első ilyen kezdeményezés: a Trekker-projektben profi fotósoknak kölcsönöztek a Street View minőségi szabványainak megfelelő felszerelést, hogy feltérképezhessenek velük egy-egy adott területet.

Az olyan kezdeményezések, mint a Street View Ready a profi és amatőr fotósoknak egyaránt lehetőséget nyújtott arra, hogy saját fotókkal bővítsék az utcanézetet. Armstrong szerint ezen a ponton válik fontossá, hogy a felhasználók milyen eszközöket használnak a fotózáshoz. A Google ezért támogatja az iStar Pulse-t, mivel ez viszonylag olcsó eszköz, egy mobilalkalmazással vezérelhető, és egy hátizsákra vagy egy járműre is felszerelhető.

A 11K felbontású képeket készítő iStar Pulse 4000 dollárba, azaz 1,1 millió forintba fog kerülni.

(Wired UK)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?